ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2018 07:47 EEST

Αυστραλία: Παύει να ασκεί τα καθήκοντά του αρχιεπίσκοπος που καταδικάστηκε για συγκάλυψη εγκλημάτων παιδεραστή

Tony Lewis via Getty Images

Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Φίλιπ Ουίλσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παύει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετά την καταδίκη του για συγκάλυψη των εγκλημάτων ενός παιδεραστή ιερωμένου τη δεκαετία του 1970.

Ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας είναι ένα από τα πλέον υψηλά ιστάμενα στελέχη της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας στον κόσμο που διώχθηκε από τη δικαιοσύνη και καταδικάστηκε για τέτοια υπόθεση.

Κατηγορείτο πως συγκάλυψε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών που διέπραξε ο Τζιμ Φλέτσερ, διαβόητος παιδεραστής ιερωμένος, στην περιοχή Χάντερ, στη Νέα Νότια Ουαλία, αποφεύγοντας να αναφέρει στις αρχές τις καταγγελίες που του έγιναν.

Δικαστήριο της πόλης Νιουκάσλ, βόρεια του Σίδνεϊ, τον έκρινε ένοχο την Τρίτη για τη συγκάλυψη σοβαρού εγκλήματος που διέπραξε τρίτος.

Ο αρχιεπίσκοπος, 67 ετών, ο οποίος αρνείται πάντα τις κατηγορίες, αλλά κινδυνεύει να καταδικαστεί να εκτίσει διετή φυλάκιση, ανακοίνωσε σήμερα ότι παύει να ασκεί τα καθήκοντά του για να μελετήσει το σκεπτικό της ετυμηγορίας.

«Ακόμη μελετώ» την απόφαση «μαζί τους συμβούλους μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε πως όσο το πράττει, «δεν θα ασκώ τα καθήκοντα» του αρχιεπισκόπου. «Εάν, κάποια ορισμένη στιγμή, καταστεί αναγκαίο ή προσήκον για εμένα να λάβω πιο επίσημα μέτρα, όπως το να υποβάλω την παραίτησή μου από τον θώκο του αρχιεπισκόπου, θα το πράξω», συμπλήρωσε.

Η υπεράσπιση του αρχιεπίσκοπου προσπάθησε τέσσερις φορές να μπει η υπόθεση στο αρχείο, επιχειρηματολογώντας ότι επειδή έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ, δεν ήταν ικανός να προσαχθεί σε δίκη-μολονότι συνέχιζε να ασκεί κανονικά τα ιερατικά καθήκοντά του.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)