Αυτά είναι τα μνημεία που προστέθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2019

Κάθε τοποθεσία πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα 10 πολιτιστικά και φυσικά κριτήρια.
Ρατζαστάν, Ινδία
Ρατζαστάν, Ινδία
Elena-studio via Getty Images

Τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, η αρχιτεκτονική του Φρανκ Λόιντ Ράιτ και ένα παγωμένο ηφαιστειογενές τοπίο συμπεριλαμβάνονται πλέον στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μπακού, Αζερμπαϊζάν
Μπακού, Αζερμπαϊζάν
Reza via Getty Images

Τα τελευταία 43 χρόνια, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (UNESCO) συναντώνται προκειμένου να αξιολογήσουν ποια φυσικά και πολιτιστικά «θαύματα» σε όλο τον κόσμο, αξίζουν να φέρουν επίσημα τον χαρακτηρισμό «παγκόσμια κληρονομιά».

Μπράγκα, Πορτογαλία
Μπράγκα, Πορτογαλία
THEGIFT777 via Getty Images

Η φετινή συνάντηση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στην Περιτειχισμένη πόλη Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, κατέληξε στην ένταξη 29 νέων πολιτιστικών και φυσικών σημείων στον κατάλογο - μάλιστα, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων εντάξεων από το 2001, γεγονός που ανέβασε τον συνολικό αριθμό του καταλόγου σε 1.121 μνημεία.

Βαβυλωνία, Ιράκ
Βαβυλωνία, Ιράκ
HUSSEIN FALEH via Getty Images

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μάτσου Πίτσου και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος, είναι ορισμένα από τα μνημεία που απαρτίζουν τον εν λόγω κατάλογο, με ορισμένες από τις τοποθεσίες να απειλούνται είτε από τον υπερβολικό τουρισμό, είτε από την κλιματική αλλαγή.

Πσκοφ, Ρωσία
Πσκοφ, Ρωσία
RAndrey via Getty Images
Μπαγκάν,Μιανμάρ
Μπαγκάν,Μιανμάρ
ASSOCIATED PRESS

Το Αζερμπαϊτζάν, για παράδειγμα, είχε περισσότερο από έναν λόγους να γιορτάσει την ένταξη του στην λίστα με τα μνημεία, καθώς το ιστορικό κέντρο της πόλης Σακί, με το παλάτι των Χάνων, ήταν το τρίτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας, μετά το Εθνικό Πάρκο του Γκομπουστάν και βεβαίως την Περιτειχισμένη Πόλη του Μπακού με το Ανάκτορο των Σιρβανσάχ και τον Παρθένο Πύργο.

Ενδεικτικά, το 2019 στον Κατάλογο εντάχθηκαν:

1. Bagan, Myanmar

2. Historic Center of Sheki with the Khan’s Palace, Azerbaijan

3. Paraty Brazil

4. Jaipur City, Rajastan, India

5. Sanctuary of Bom Jesus do Monte, Braga, Portugal

6. Ombilin Coal Mining, Heritage of Sawahlunto, Indonesia

7. Babylon, Iraq

8. Churches of the Pskov School of Architecture, Russia