Αυτά είναι τα νέα smart και ξεχάστε τα παλιά

Πλήρης μεταστροφή της μάρκας όχι μόνο στην ηλεκτροκίνηση αλλά και σε μέγεθος.
SMART

Όσοι ξέρουν τα smart, αυτά τα μικρά αυτοκινητάκια που μπορούσαν να παρκάρουν και κάθετα στον δρόμο, πλέον θα τα βλέπουν ως… αντίκες.

Η γερμανική μάρκα, μέλος του ομίλου Mercedes-Benz, όχι μόνο θα παράγει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά θα είναι μεγαλύτερα κιόλας, για 4 και 5 επιβάτες, με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Βέβαια, ρίσκο είναι αυτό διότι ο ανταγωνισμός έχει γιγαντωθεί και οι μάρκες ηλεκτρικών με ελκυστικά σε σχεδίαση και τεχνολογία μοντέλα, έχουν πληθύνει.

Τα νέα smart παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, έχουμε τιμές, και θα αρχίζουν να παραδίδονται στους πελάτες τους από τον Σεπτέμβριο.

Η μάρκα ακολουθώντας την τάση των social media λανσάρει μοντέλα χρησιμοποιώντας το χάσταγκ (#). Δηλαδή τα δύο νέα πρώτα μοντέλα ονομάζονται #1 και #3.

Το πρώτο δείγμα γραφής της αναγεννημένης smart είναι το #1. Η εμφάνισή του χαρακτηρίζεται από νέα σχεδίαση, νέα τεχνολογία και μία νέα προσέγγιση όσον αφορά στην αστική του ταυτότητα. Το εξωτερικό του χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως οι κρυφές ηλεκτρικές χειρολαβές, οι πόρτες χωρίς πλαίσιο και η μεγάλη ηλιοροφή που δεν θα περίμενε κανείς σε ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Το ολοκαίνουργιο smart #1 με μήκος 4,270μ., μεταξόνιο 2,750μ. και ζάντες 18 ιντσών διαθέτει ευρύχωρο εσωτερικό με θέα 360°.

Ο πίσω πάγκος δεν διαιρείται μόνο 60:40 με δυνατότητα ενδιάμεσης φόρτωσης, αλλά μετακινείται και οριζόντια για να παρέχει διαφορετικό χώρο μεταξύ της δεύτερης σειράς καθισμάτων και του χώρου φόρτωσης.

Μπροστά ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων Full HD LCD 9,2 ιντσών, ένα HUD 10 ιντσών και μια κεντρική οθόνη 12,8 ιντσών δίνουν τη διάσταση υψηλής τεχνολογίας στο εσωτερικό που όλοι περιμένουν από ένα αυτοκίνητο smart.

Ως προς την ασφάλεια, ήδη από το 2022 που ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του πορεία, το #1 πέτυχε βαθμολογία 5 αστέρων στο τεστ της EuroNCAP. Το #1 στη βασική του έκδοση προσφέρει μέγιστη απόδοση 200 kW με μπαταρία 49 kWh που χαρίζει 310 χλμ αυτονομίας. Με τη μπαταρία 66 kWh που προσφέρεται για τις πλουσιότερες σειρές εξοπλισμού, η αυτονομία αυξάνεται στα 440 χλμ.

Το smart #3, το coupé SUV της smart, με μήκος 4,4 μέτρα και πλάτος 1,8 μέτρα, ξεχωρίζει από τη «μύτη καρχαρία». Η εμφάνισή του ολοκληρώνεται από τη φαρδιά σχάρα σε σχήμα Α και τους λεπτούς προβολείς LED. Οι μεγάλοι τροχοί 19 ιντσών συμπληρώνουν τη σπορ εμφάνιση, ενώ στην έκδοση BRABUS το #3 διατίθεται με σπορ ζάντες 20 ιντσών. Η πανοραμική, θερμοαπορροφητική οροφή συνδέει το εξωτερικό περιβάλλον με την καμπίνα του αυτοκινήτου για να δημιουργήσει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Το σπορ εξωτερικό αντανακλάται και στις επιδόσεις του #3: σε τέσσερις από τις πέντε γραμμές εξοπλισμού, η μέγιστη ισχύς είναι 200 kW ενώ στη BRABUS φτάνει στα 315 kW, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία στην αγορά. Επιπλέον, το smart #3 έχει αυξημένη αυτονομία ως προς το #1 η οποία κυμαίνεται από 455 έως 325 χλμ (κατά WLTP).

Και τα δύο μοντέλα προσφέρονται με πλούσιο βασικό εξοπλισμό και με τιμές από 36.950 για το #1 και από 40.900 για το #3.

Δημοφιλή