Αυτή είναι (λένε) η πιο άσχημη πόλη στον κόσμο

Αυτή είναι (λένε) η πιο άσχημη πόλη στον κόσμο
Francois Lenoir / Reuters

To Σαρλερουά του Βελγίου είχε χαρακτηριστεί το 2008 ως η πιο άσχημη πόλη στον κόσμο σε δημοσκόπηση ολλανδικής εφημερίδας- και πολλοί οι κάτοικοι της πόλης οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της πόλης τους.

Η δημοσκόπηση εκείνη άφησε έντονο το αποτύπωμά της, καθώς για χρόνια μετά, η δημοσιότητα που λάμβανε η πόλη ήταν αρνητική- για μια πόλη που γίνεται ακόμα πιο άσχημη, ακόμα πιο καταθλιπτική και, γενικά μιλώντας, όχι και πολύ θετικά πράγματα.

Ωστόσο, ουδέν κακόν αμιγές καλού και «δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα»: Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν το ενδιαφέρον τουριστών και επενδυτών από όλο τον κόσμο, που, κινούμενοι από περιέργεια, έρχονταν να δουν την πόλη – και τα πλέον διαβόητα σημεία της προσέλκυαν επισκέπτες

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του BBC, πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό της ως άσχημης: Άλλοι την χαρακτηρίζουν «εξωτική», ενώ άλλοι τονίζουν πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια- ειδικά στο κέντρο της, και καταλύτης για αυτή την αλλαγή, κατά ειρωνεία της τύχης, ήταν τα δημοσιεύματα περί ασχήμιας.

«Η ιδέα του αν είναι όμορφη ή όχι, είναι το αν είναι δυναμική ή όχι. Δέκα χρόνια πριν, ήταν μια πόλη- φάντασμα. Είμαστε στα μισά της πορείας, και πιθανώς σε 10 χρόνια να είναι δυναμική ξανά» λέει ο Νικολά Μπουϊσάρ, καλλιτέχνης και ξεναγός στην πόλη.