«Αυτή την αντιπολίτευση θα κάνω»: Οσα είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση».
Eurokinissi

Το είδος και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει προσδιόρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα εξέφρασε τον φόβο ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «ξαναγυρνά στο δόγμα της αδράνειας και της σιωπής». Μάλιστα ρωτήθηκε αν η εθνική γραμμή συνίσταται στο «θα μας σώσει το ιππικό» και σχολίασε: «και ξέρετε ότι το ιππικό στη θάλασσα ξέρετε δεν είναι πολύ αποτελεσματικό»…

Με την έναρξη της συζήτησης ο Αλ. Τσίπρας έδειξε πως θα κινηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «δεν είμαι απ′ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει την διαφορά της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ίδιος με την αντιπολίτευση που άσκησε η ΝΔ. «Δεν πρόκειται από εμάς να ακούσετε καταστροφολογία τις κασσανδρικές προβλέψεις ή τα ψεύδη – διότι ήταν συνειδητά ψεύδη αυτά που έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης που ήξερε ότι ήταν ψέματα», δεσμεύθηκε.

Είναι ενδεικτικό πως όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές όπως έκανε ο Κ., Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που έγινε πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη».

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Πρ. Παυλόπουλο, αλλά όχι με εκλογή 151

Σε αυτό το συναινετικό πνεύμα κινήθηκε και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Τόνισε ότι «το Σύνταγμα πρέπει να απαιτεί και αν χρειάζεται να «εκβιάζει» τη συναίνεση» και γι’ αυτό διαφώνησε με την πρόταση της κυβέρνησης να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μόνο 151 ψήφους. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση». «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την στήριξή του στον Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας ότι «δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι′ αυτό δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Εθνικά: Πάμε χωρίς πυξίδα

Προσεκτική κριτική άσκησε ο Αλ. Τσίπρας και στα εθνικά θέματα. «Ο Κ. Μητσοτάκης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μας ξαναγυρνά στο δόγμα της αδράνειας και της σιωπής. Το κρισιμότερο είναι ότι δεν βλέπω προς ώρας – ίσως να είναι νωρίς ακόμη και θέλω να είμαι προσεκτικός – ότι ακολουθεί μία πυξίδα. Μας κατηγορούσε ότι πήραμε λίγα αλλά τώρα βλέπουμε μία σιωπή, αδράνεια και προσπάθεια υποβάθμισης αυτών των ζητημάτων. Δεν σταμάτησαν να είναι στην κυπριακή ΑΟΖ τα τουρκικά πλοία. Όσο ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση τα θέματα αυτά κυριαρχούσαν,. Όμως σήμερα βλέπω μία υποβάθμιση. Ελπίζω όχι και αδράνεια. Δεν βλέπω η νέα κυβέρνηση να ζητά την επιβολή κυρώσεων που αποφασίσθηκαν από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και δεν βλέπω να υπάρχει συζήτηση, διάλογος. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός και θα δούμε την στάση και τον προσανατολισμό του. Ένα φόβο απλά εκφράζω ότι πηγαίνουμε χωρίς πυξίδα».

«Μέγας λαϊκιστής ο Κ. Μητσοτάκης»

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών. «Να δούμε αν ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο μέγας λαϊκιστής και δημιούργησε τον διχασμό και το μίσος ενώ δεν το πίστευε», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αλ. Τσίπρας απένειμε εύσημα στον Ν. Κοτζιά για την συμφωνία των Πρεσπών υπενθυμίζοντας ότι «υπήρχε και η πολιτική βούληση και του ίδιου ως πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης».
Αντίθετα επικαλέσθηκε τις Πρέσπες για να διακόψει οριστικά τις πολιτικές σχέσεις με τον Π. Καμμένο. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε αν θα κάλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ Μκαι τον Π. Καμμένο. «Τι θυμηθήκατε τώρα, ε;», σχολίασε χαμογελώντας και πρόσθεσε: «από την στάση του στο Μακεδονικό ο πρ. υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε στον πολιτικό χάρτη και δεν ανήκει στην προοδευτική παράταξη».

«Θα δω την ταινία του Γαβρά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε αρνητικά για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. «Την ταινία θα την δω. Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα είναι μία καλή ταινία όπως οι περισσότερες του μεγάλου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο γνωρίζουν ότι «30% είναι πραγματικά γεγονότα, 30% είναι η δική του στρεβλή προσέγγιση και άλλο 30% είναι μυθοπλασία».
Μάλιστα απαξίωσε την δήλωση Βαρουφάκη ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό λέγοντας: «δεν ήξερα ότι οι υπουργοί άρουν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό. Αυτό είναι κάτι που θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου γιατί κάποια στιγμή μπορεί να ξαναβρεθώ στη θέση του πρωθυπουργού και να πρέπει να έχω την εμπιστοσύνη των υπουργών μου».

Novartis: Ας κάνει ότι του ταιριάζει ο Κ. Μητσοτάκης

Ερωτηθείς για την Novartis και το ενδεχόμενο σύστασης Επιτροπής στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά προκάλεσε τον πρωθυπουργό. «Προκαλώ τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική Επιτροπή, Προκαταρκτική Επιτροπή, ειδικά Δικαστήρια, ότι του ταιριάζει. Ότι του ταιριάζει», είπε εμφατικά και πρόσθεσε ότι στο σκάνδαλο αυτό «φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Είναι ένα διεθνές ευρωπαϊκό σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή.

Αφορά την ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis σε μία περίοδο που με την παρουσία της τρόικας υπήρχε μείωση της τιμής των φαρμάκων. Να θυμηθούμε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και έρευνα του FBI για εμπλοκή πολιτικών προσώπων ότι σε εσωτερικά έγγραφα ο Φρουζής και άλλα στελέχη κόμπαζαν για την προνομιακή μεταχείριση και ότι γνώριζε για το κούρεμα των ομολόγων με αποτέλεσμα να χάσει μόλις 2%, ενώ άλλες φαρμακευτικές έχασαν πάνω από 20%».


Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις για το πώς θα χειριστεί την υπ0όθεση: «διαβάζω τα editorial δύο μεγάλων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων όπου η μία παροτρύνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και τον ρεβανσισμό και η άλλη να του συστήνει να μην το κάνει γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης», είπε και εκτίμησε: «θα έχει μεγάλα προβλήματα με το θέμα αυτό. Του εύχομαι καλά ξεμπερδέματα και να του πω ότι είμαι εδώ. Είμαστε εδώ, όπως λέει και το σύνθημα».

Δημοφιλή