ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/09/2020 12:02 EEST | Updated 01/09/2020 12:41 EEST

Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης: «Ιστορικό αθλητικό γεγονός, στόχος να γίνει παγκόσμιος θεσμός»

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Ι. Κοντζιάς, μιλά στην HuffPost για το «παιδικό όραμά» του, που γίνεται πράξη - την επιστροφή της μαραθώνιας κολύμβησης στον τόπο όπου ξεκίνησε, το Αρτεμίσιο.

Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, 2.500 χρόνια μετά την πρώτη του είδους κολυμβητική διαδρομή που πραγματοποίησε ο Σκυλλίας μαζί με την κόρη του Ύδνα, επιστρέφει φέτος στο «σπίτι» του, τα νερά του Αρτεμισίου, σε μια μοναδική αναβίωση του θρύλου με την ιστορία, που θα λάβει χώρα το τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου.

Λίγα 24ωρα πριν την διεξαγωγή αυτής της σπουδαίας αθλητικής διοργάνωσης ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς, μιλά στην HuffPost για το «παιδικό όραμά» του, που γίνεται πράξη, με στόχο την καθιέρωσή του ως παγκόσμιος θεσμός μαραθώνιας κολύμβησης.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναδεικνύουμε τον τόπο μας, μέσα από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, που βασίζονται στην ιστορία και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής μας» τονίζει, μεταξύ άλλων, προσβλέποντας στην τόνωση του τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά όπως η φετινή, με την πανδημία του κορονοϊού να φέρνει συνεχώς νέα εμπόδια και δεδομένα στην καθημερινότητά μας, οι διοργανωτές του αγώνα The Authentic Marathon Swim, έχουν μεριμνήσει για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των παρευρισκόμενων με τη θέσπιση ενός ειδικά σχεδιασμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

photo by Elias Lefas

«Πλέον είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές από όλο τον κόσμο, ώστε να αναβιώσουμε όλοι μαζί την ιστορία του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους επίδοξους θεατές να επισκεφτούν ανεπιφύλακτα την περιοχή για να ανακαλύψουν τη μαγεία του αθλητικού τουρισμού μαζί με τα ιστορικά αξιοθέατα και τις ομορφιές του τόπου.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Ιωάννη Κοντζιά, στην HuffPost.

1. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης αναβιώνει φέτος για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια στο ιστορικό Αρτεμίσιο. Πώς προέκυψε η ιδέα;

Η ιστορία της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου είναι η ιστορία του ιδιαίτερου τόπου, από τον οποίο κατάγομαι. Σε ηλικία 12 ετών, άκουσα την ιστορία του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας και λίγο αργότερα διαβάζοντας στον Ηρόδοτο για τη Ναυμαχία, κοίταζα και έβλεπα την ίδια θάλασσα τα ίδια βουνά την ίδια θαλάσσια διαδρομή. Η ιδέα που γεννιέται σε ένα παιδί 12 χρόνων είναι να μπορέσει να επαναλάβει ο ίδιος το κατόρθωμα αυτών που έζησαν στον ίδιο ακριβώς τόπο. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε και έφθασε σήμερα το 2020, 2.500 χρόνια μετά το 480 π.Χ. η αναβίωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης. Μια ιδέα από τα παιδικά μου χρόνια.

Αρχικά συζήτησα την ιδέα αυτή με τον αργυρό Ολυμπιονίκη, Σπύρο Γιαννιώτη, τον άνθρωπο που εκπροσωπεί την ιστορία της μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Γέμελος, ανέλαβε αμέσως μετά τον σχεδιασμό των διαδρομών και την τεχνική διεύθυνση των αγώνων και στην κορυφαία εταιρεία σε θέματα sports tourism και tourism destination, Active Media Group ανατέθηκε το sports production της διοργάνωσης.

Η διοργάνωση πλέον προχωράει με σύσσωμη την τοπική αυτοδιοίκηση με τη βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και τη στήριξη εταιρειών και χορηγών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας.

Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Ιωάννης Κοντζιάς, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου.

 

2. Ποιος είναι ο στόχος της διοργάνωσης; Υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός;

Ένα τέτοιο ιστορικό αθλητικό γεγονός δεν θα μπορούσε να έχει άλλο στόχο. Επιθυμούμε και θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε τον «Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης» ως θεσμό τιμής των αγώνων μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας παγκοσμίως.

3. Ήδη, σπουδαίοι Έλληνες και διεθνείς αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κολυμβητικής κοινότητας. Το event απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες ή και ερασιτέχνες; Και πώς μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;

Το event απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες κολυμβητές. Η διοργάνωση διαθέτει διαδρομές για αρκετά μυημένους αθλητές αλλά λιγότερο έμπειρους. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν αγώνες των 10χλμ, 3χλμ, 1,5χλμ και ένας παιδικός αγώνας 800μ. Τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους κορυφαία ονόματα παγκόσμιας κλάσης της μαραθώνιας κολύμβησης, όπως ο αργυρός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Σπύρος Γιαννιώτης, ο Βούλγαρος πρωταθλητής, με συμμετοχές σε 4 Ολυμπιάδες και μέλος του Ice Swimming Hall of Fame, Petar Stoychev, ο Ούγγρος κολυμβητής υπεραποστάσεων, κάτοχος του Oceans Seven και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Attila Manyoki, ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης του Ρίο, Yasu Fukuoka, καθώς και εγχώρια ονόματα όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια open water masters Βίκυ Κουβέλη, η χάλκινη πρωταθλήτρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης open water του 2011, με συμμετοχές σε 4 Ολυμπιάδες, Μαριάννα Λυμπερτά, η μαραθώνια κολυμβήτρια που έχει διασχίσει δύο φορές τη Μάγχη, Σοφία Ψιλόλιγνου, ο μαραθώνιος κολυμβητής της Μάγχης, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μαζί φυσικά με την ελίτ της εθνικής ομάδας κολύμβησης open water. Για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή το μόνο που χρειάζεται είναι να μπει στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης για περαιτέρω πληροφορίες: www.authenticmarathonswim.com.

 

photo by Elias Lefas

 

4. Ο αγώνας The Authentic Marathon Swim αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία για την περιοχή και ποια τα οφέλη σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο;

Για εμάς είναι ένα ιστορικό αθλητικό γεγονός, που αναβιώνει ύστερα από 2.500 χρόνια, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν, στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε η μαραθώνια κολύμβηση, στο Αρτεμίσιο. Πρόκειται για μια διοργάνωση που προάγει τον αθλητικό τουρισμό τόσο του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Πρώτη φορά πραγματοποιείται η Αυθεντική Μαραθώνια Κολυμβητική Διαδρομή. Τα οφέλη από τη διοργάνωση του The Authentic Marathon Swim είναι πολλά και αφορούν τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με στόχο την τόνωση του τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνεργαζόμαστε με όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής, μικρά και μεγάλα και αναμένουμε συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναδεικνύουμε τον τόπο μας, μέσα από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, που βασίζονται στην ιστορία και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής μας. O αθλητικός τουρισμός άλλωστε, λειτουργεί και ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας της τοπικής κοινότητας και προώθησης των φυσικών, πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του τόπου μας, σε ένα ευρύτερο κοινό. Η περιοχή αποκτά αναγνωρισιμότητα και αυξάνει την πιθανότητα άνθρωποι να ταξιδέψουν στον συγκεκριμένο τόπο. Οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν μια ευκαιρία για τις περιοχές που τις φιλοξενούν, ώστε να ανοιχτούν και να δείξουν την ανάπτυξη και τον πολιτισμό τους σε όλο τον κόσμο.

Huffpost GR
Ι. Κοντζιάς: «Επιθυμούμε και θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης ως θεσμό τιμής των αγώνων μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας παγκοσμίως»

 

5. Ο Μαραθώνιος ήταν προγραμματισμένος για τον Ιούλιο, αλλά μετατοπίστηκε χρονικά λόγω κορονοϊού. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε όλο αυτό το διάστημα;

Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που όπως αναμενόταν επηρέασε πολλές δραστηριότητες και πολλούς κλάδους. Μέσα σε αυτό το διάστημα παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις, μελετήσαμε τα νέα δεδομένα και επανήλθαμε με τη θέσπιση ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου από έμπειρο προσωπικό και πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με βάση τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων-συνεργατών της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καθώς και τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των παρευρισκόμενων. Πλέον είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές από όλο τον κόσμο, ώστε να αναβιώσουμε όλοι μαζί την ιστορία του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης.

6. Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Αρτεμίσιο για να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση;

Το Αρτεμίσιο και γενικότερα ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού διαθέτει πολλά αξιοθέατα και αρχαιολογικά ευρήματα που κανείς μπορεί να εξερευνήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Εδώ θα μπορέσει να βρει τις πασίγνωστες ιαματικές πηγές της πρώτης λουτρόπολης παγκοσμίως, μαγικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ιστορικά μοναστήρια καθώς και υπέροχες διαδρομές βουνού στις κορυφογραμμές του Όρους Τελέθριο.

Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού
Πευκί, Εύβοια.

Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος που θα επισκεφτεί την περιοχή θα ανακαλύψει την πλευρά του αθλητικού τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας, θα ζήσει μοναδικές στιγμές και θα αποκομίσει πανέμορφες εμπειρίες που θα τον κάνουν να επιστρέψει και πάλι σε εμάς την επόμενη χρονιά.