ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2017 20:17 EET | Updated 15/12/2017 20:23 EET

Αυτό το είδος μαϊμούς έχει βάλει στόχο να κάνει σεξ με ελάφι

Το πρώτο περιστατικό έγινε γνωστό στις αρχές του έτους. Ιάπωνες και Γάλλοι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν στη φύση μια άγρια αρσενική μαϊμού μακάκο, που προσπαθούσε να ζευγαρώσει όχι με ένα αλλά με δύο θηλυκά ελάφια (διαδοχικά, όχι ταυτόχρονα). 

Τώρα, σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι συνηθισμένη. 

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στο Minoo της Ιαπωνίας και αφού μελέτησαν τη συμπεριφορά των έφηβων θηλυκών μακάκων απέναντι στα αρσενικά ελάφια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σεξουαλική συμπεριφορική συνήθεια.    

Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ έχουν παρατηρηθεί γενικά σεξουαλικές συμπεριφορές μεταξύ ζώων που έχουν κάποια συγγένεια, είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα τέτοιο φαινόμενο από τελείως διαφορετικά είδη ζώων. Εκτός από τους μακάκους, η άλλη που έχει καταγραφεί είναι ο βιασμός πιγκουίνου από φώκια.    

Το ιστορικό της έρευνας 

Το περιστατικό που καταγράφηκε στις αρχές του έτους (βλ. βίντεο επάνω) είχε μπερδέψει τους επιστήμονες, αφού δεν περιείχε πολλά στοιχεία και έδειχνε μια μεμονωμένη συμπεριφορά ενός αρσενικού μακάκου και ενός ελαφιού. Έτσι δεν μπορούσαν να καταλήξουν εάν ήταν όντως σεξουαλική η συμπεριφορά που είχε καταγράφει η κάμερα. 

Στην νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, η Dr Noëlle Gunst-Leca και οι άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν εάν οι προθέσεις είναι όντως σεξουαλικές-σαρκικές. 

Arterra via Getty Images

Παρατήρησαν τη συμπεριφορά μακάκων στο Minoo. Στην συγκεκριμένη έρευνα εντοπίστηκαν μόνο θηλυκοί μακάκοι στην εφηβεία να προσπαθούν να καβαλήσουν ελάφια. Έτσι συνέκριναν τη συμπεριφορά αυτή με την αντίστοιχη σεξουαλική συμπεριφορά που έχουν οι θηλυκοί μακάκοι στην εφηβεία μεταξύ τους (πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική και η μόνη ικανή για σύγκριση, αφού κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν εντοπίστηκε κανέναν θηλυκός μακάκος να προσπαθεί να προκαλέσει ερωτικά αρσενικό). 

Από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, όσο διήρκεσε η έρευνα, παρατηρήθηκαν 13 επιτυχημένες συνευρέσεις μεταξύ μαϊμούδων και ελαφιών, εκ των οποίων οι 5 με θηλυκές στην εφηβεία. Ενώ συνολικά παρατηρήθηκαν 258 σεξουαλικές απόπειρες. 

Να σημειωθεί ότι πριν από αυτά τα περιστατικά, δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ μαϊμούς και ελαφιού στο Minoo.

Κατά την έρευνα διαπίστωσαν ότι τα περιστατικά αυξάνονταν και από μιμητισμό, αφού αρκετά θηλυκά, βλέποντας άλλες μαϊμούδες στην πλάτη ελαφιών, προσπάθησαν να τους πάρουν τη θέση.

Αυτό που παρατήρησαν επίσης οι ερευνητές ήταν ότι οι θηλυκές μαϊμούδες αντιδρούσαν πολύ έντονα (με κραυγές και σπασμούς στο σώμα) όταν το ελάφι έφευγε, όπως ακριβώς κάνουν όταν συνευρίσκονται σεξουαλικά με άλλες μαϊμούδες. 

Ο Dr Cédric Sueur εξηγεί: «Η συμπεριφορά αυτή των μαϊμούδων συνδέεται με την περίοδο της αναπαραγωγής. Εάν οι θηλυκές δεν μπορούν να βρουν αρσενικούς, μπορεί να αναπτύξουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή σχέσεις με ένα ελάφι».