ΔΙΕΘΝΕΣ
03/08/2018 13:40 EEST

Αυξημένος ο κίνδυνος ενός Brexit άνευ συμφωνίας, λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

POOL New / Reuters

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με «άβολα υψηλό» κίνδυνο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία- σχόλιο που προκάλεσε πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 11 ημερών σε σχέση με το δολάριο.

Με λιγότερους από οκτώ μήνες να απομένουν μέχρι την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει καταλήξει ακόμα σε «συμφωνία διαζυγίου» με τις Βρυξέλλες και έχει εντείνει τους σχεδιασμούς για την πιθανότητα εξόδου από την Ένωση χωρίς επίσημη συμφωνία.

«Νομίζω ότι η πιθανότητα μη συμφωνίας είναι άβολα υψηλή σε αυτή τη φάση» είπε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξη στο BBC Radio.

«Θα υπάρχουν προβλήματα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο είναι σχετικά απίθανο ενδεχόμενο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ενδεχόμενο».

«Όλες οι πλευρές θα έπρεπε να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Εάν η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου» με την ΕΕ και βγει χωρίς καν μεταβατική συμφωνία για εξομάλυνση της εξόδου της, θα μπορούσε να επιστρέψει στο εμπόριο υπό τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου τον Μάρτιο του 2019. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην 5η οικονομία του κόσμου, καθώς το εμπόριο με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μ. Βρετανίας, θα υποβαλλόταν σε δασμούς.

Sponsored Post