ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 15:47 EEST

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί σε δύο επιθέσεις των Ταλιμπάν

Σώος ο πρόεδρος μετά από βομβιστική επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση.

ASSOCIATED PRESS

Βομβιστές αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σκότωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους στο Αφγανιστάν την Τρίτη, με την πιο πολύνεκρη βομβιστική επίθεση να λαμβάνει χώρα κοντά σε προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου Ασράφ Γκάνι- αν και ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, τις οποίες οι αρχηγοί των Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να διαταράξουν, και ύστερα από την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.

Ο Γκάνι, που επιδιώκει να εξασφαλίσει δεύτερη πενταετή θητεία στις 28 Σεπτεμβρίου, ήταν να δώσει ομιλία σε συγκέντρωση στο Τσαρικάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Παργουάν, όταν στη συγκέντρωση επιτέθηκε βομβιστής.

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό 31, είπε ο Αμπντούλ Κασίμ Σανγκίν, επικεφαλής του νοσοκομείου της Παργουάν.

«Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ τους, και τα περισσότερα θύματα φαίνονται να είναι άμαχοι. Τα ασθενοφόρα κάνουν ακόμα μεταφορές, και ο αριθμός των απωλειών μπορεί να αυξηθεί» είπε ο Σανγκίν.

Αξιωματούχος των τοπικών αρχών είπε πως η επίθεση διεξήχθη μόνο από έναν βομβιστή αυτοκτονίας. Ο πρόεδρος ήταν κοντά αλλά δεν τραυματίστηκε, είπε βοηθός του Γκάνι.

Σε ένα άλλο περιστατικό, έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, Καμπούλ, με ασθενοφόρα και αφγανικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο. Τουλάχιστον έξι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις και σε ανακοίνωση εκπροσώπου τους αναφέρθηκε πως στόχος ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας.