ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2021 11:03 EEST

Αφγανιστάν: Μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ ηγετών των Ταλιμπάν

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ηγετών των Ταλιμπάν, ημέρες μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης.

Wana News Agency via Reuters

Μεγάλη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ηγετών των Ταλιμπάν μερικές ημέρες μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησής τους στο Αφγανιστάν, δήλωσαν στο BBC ανώτεροι αξιωματούχοι της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Υποστηρικτές δύο αντίπαλων παρατάξεων φέρονται να ήρθαν στα χέρια στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ. Η διαφωνία λέγεται πως είχε να κάνει με το ποιος έκανε τα περισσότερα για να διασφαλίσει τη νίκη επί των ΗΠΑ, και τον διαμοιρασμό της εξουσίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν τις αναφορές αυτές.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα έχει ανακηρυχθεί από τους Ταλιμπάν «Ισλαμικό Εμιράτο» και η μεταβατική κυβέρνησή τους αποτελείται εξολοκλήρου από άνδρες, υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν, πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με το BBC, η διαφωνία έγινε γνωστή μετά την εξαφάνιση για αρκετές ημέρες του μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτή των Ταλιμπάν. Μια πηγή στην ισλαμιστική οργάνωση είπε στο BBC Pashto πως ο Μπαραντάρ και ο Χαλίλ ουρ-Ραχμάν Χακανί – υπουργός αρμόδιος για τους πρόσφυγες και υψηλόβαθμο στέλεχος του δικτύου Χακανί- αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, με τους ακολούθους τους να έχουν έρθει στα χέρια.

Ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Κατάρ και ένα άτομο που συνδέεται με τους εμπλεκόμενους επιβεβαίωσαν επίσης ότι υπήρξε μια διαφωνία κατά τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Οι πηγές είπαν ότι ξέσπασε επειδή ο Μπαραντάρ, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού, δεν ήταν ικανοποιημένος με τη δομή της μεταβατικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να οφείλεται σε έναν βαθμό και σε διαφωνίες σχετικά με το ποιοι μεταξύ των Ταλιμπάν θα έπρεπε να λάβουν τα εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν.

Ο Μπαραντάρ φέρεται να πιστεύει πως θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες από άτομα σαν αυτόν, ενώ μέλη του δικτύου Χακανί και υποστηρικτές τους λένε ότι επετεύχθη στο πεδίο της μάχης. Σημειώνεται πως ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που είχε απευθείας επικοινωνία με έναν Αμερικανό πρόεδρο, κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Πριν από αυτό είχε υπογράψει τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, εκ μέρους των Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από BBC