Αιχμηρές τοποθετήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια, σημαντικές ψηφοφορίες

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 2-5 Μαϊου, ανέδειξε σημαντικά θέματα.
sdv
sdv
Dimitris Balis

Για τα «σημάδια» της τουρκικής προκλητικότητας, και τις απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, μίλησαν Ελληνες ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, τέθηκαν σε ψηφοφορία θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή, η κυκλική οικονομία με μείωση των επιβλαβών χημικών ουσιών στα απόβλητα, οι ευρωπαϊκές εκλογές, ένα κοινός φορτιστής για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ο οργανισμός Frontex, το Ελεγκτικό Συνέδριο, η σεξουαλική και έμφυλη βία στον πόλεμο στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, η υπόθεση Οσμάν Καβαλά στην Τουρκία.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: ανησυχητικά «σημάδια» που προέρχονται από την Τουρκία

Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί πλέον η δέουσα «προσοχή στα σημάδια» της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία.

Από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε ότι γεγονότα, όπως η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, δεν έρχονται ποτέ ως «κεραυνός εν αιθρία».

Dimitris Balis

Προηγούνται πάντοτε κάποια «σημάδια», όπως είναι μεγαλοϊδεατισμοί, αναθεωρητικές πρακτικές, απειλές και προκλήσεις, περιφρόνηση συνθηκών, παραβίαση κανόνων διεθνούς δικαίου, στα οποία πολλές φορές η διεθνής κοινότητα δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή.

Επίσης, κατήγγειλε το μπαράζ υπερπτήσεων της τελευταίας εβδομάδας από πλευράς Τουρκίας, αλλά και το νέο επεισόδιο βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας με την καταστροφή, αυτήν τη φορά, της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν πολλές φορές επισημάνει παρόμοια και

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: η συνοχή της Ευρώπης πρώτιστο μέλημα

Ο ευρωβουλευτής της Νέα Δημοκρατίας, από τα πλέον έμπειρα στελέχη του κόμματος, από τη θέση του ευρωβουλευτή διαπιστώνει ότι η συνοχή της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις, παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορρά.

Η ενεργειακή κατάσταση ασκεί πιέσεις που θα πρέπει να τις διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, επισήμανε στην συνομιλία μας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρώπη οφείλει να λάβει συλλογικές αποφάσεις, που θα βγάλουν από αδιέξοδα.

Dimitris Balis

Ως προς την κατάσταση εντός των «τειχών» της χώρας, θεωρεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και όταν έρθει η ώρα να αποφασίσουν οι πολίτες, θα συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη σε αυτόν τον αρχηγό που κάνει πολλά.

«Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου»

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε ότι οι «απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης», όπως σημειώνεται στον τίτλο της συζήτησης στην Ευρωβουλή, δεν είναι πρόβλημα μιας ή κάποιων λίγων χωρών, αλλά πώς πρόκειται πλέον για «ένα νέο καθεστώς στην Ευρώπη και πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά».

Dimitris Balis

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, ενώ υποστήριξε ότι διώκονται οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεφάνης, κάνοντας και αναφορά σε παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA)

Δεδομένου ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για μία ηγετική θέση στον τομέα της τεχνολογίας και υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν τα τεχνολογικά πρότυπα αλλού, συχνά από μη δημοκρατικούς δρώντες, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνουν ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της σχετικής τεχνολογίας στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας. καθώς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής.

Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες υποδομές στήριξης, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κεφαλαίου και εργασίας, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ΕΕ δεν θα πρέπει παρεμβαίνει πάντοτε ρυθμιστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι το επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης θα πρέπει να είναι ανάλογο προς το είδος του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε χρήση των συστημάτων.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα ομόφρονα δημοκρατικά κράτη να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου.

Τόνισαν, επίσης, ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής.

Eνώ οι κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την απόκτηση περισσότερων προσωπικών πληροφοριών. Για το ΕΚ, η εν λόγω σκιαγράφηση προφίλ ενέχει κινδύνους για τη δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, να δώσει προτεραιότητα στη διεθνή συνεργασία με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές απειλές.

Κυκλική οικονομία με μείωση των επιβλαβών χημικών ουσιών στα απόβλητα

Οι ευρωβουλευτές αν και αναγνωρίζουν ότι η πρόταση της Επιτροπής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επιθυμούν να θεσπίσουν σημαντικά χαμηλότερα επιτρεπόμενα επίπεδα έμμονων οργανικών ρύπων στα προϊόντα.

Αυτό θα ευθυγραμμίσει καλύτερα τον κανονισμό για τους έμμονους οργανικούς ρύπους με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ -ιδίως τη φιλοδοξία για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες και μια πραγματικά κυκλική οικονομία.

Δεδομένου ότι οι έμμονοι οργανικοί ρύποι δεν εξαφανίζονται γρήγορα και παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν απειλή για την φύση και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως.

Προκειμένου να προστατευθεί η κυκλική διάρκεια ζωής των προϊόντων, τα υλικά που περιέχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα POP πρέπει να καταστρέφονται ή να αποτεφρώνονται και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές στοχεύουν να μειώσουν τα επιτρεπόμενα όρια για μια ομάδα βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας από τα 500 mg/kg, που προτείνει η Επιτροπή, σε 200 mg/kg. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να μειωθούν τα όρια για το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο περιέχεται, για παράδειγμα, στα αδιάβροχα υφάσματα και τους πυροσβεστικούς αφρούς, σε 20 mg/kg αντί των προτεινόμενων από την Επιτροπή 40 mg/kg.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι στον κανονισμό πρέπει να συμπεριληφθεί και η συνθετική χημική ένωση του υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέος, προκειμένου να προστεθεί στον κατάλογο επιβλαβών ουσιών της Σύμβαση της Στοκχόλμης COP-10, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2022.

Ευρωπαϊκές εκλογές με μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας με στόχο να αναθεωρηθούν οι κανόνες για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με 323 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 48 αποχές, ενώ το σχετικό ψήφισμα με 331 ψήφους υπέρ, 257 κατά και 52 αποχές.

Σύμφωνα με το σύστημα που προτείνουν οι ευρωβουλευτές, κάθε ψηφοφόρος θα έχει δύο ψήφους: μία για την εκλογή υποψηφίων από τις εθνικές εκλογικές περιφέρειες και μία σε μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια, από την οποία θα εκλέγονται 28 επιπλέον ευρωβουλευτές.

Για να εξασφαλιστεί η ισόρροπη γεωγραφική εκπροσώπηση στα υπερεθνικά αυτά ψηφοδέλτια, τα κράτη μέλη θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους. Στα πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια θα συμμετέχουν υποψήφιοι που θα προέρχονται αναλογικά από τις τρεις αυτές κατηγορίες χωρών.

Τα πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια θα πρέπει να υποβάλλονται από ευρωπαϊκές εκλογικές οντότητες, όπως συνασπισμούς εθνικών πολιτικών κομμάτων, εθνικές ενώσεις ψηφοφόρων ή ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Το Κοινοβούλιο θέλει επίσης να προωθήσει την ισότητα των φύλων, τονίζοντας ότι, παρά τη συνολική βελτίωση που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές, ορισμένες χώρες δεν εξέλεξαν ούτε μία γυναίκα ευρωβουλευτή. Το κείμενο προτείνει να καθιερωθούν στα ψηφοδέλτια υποχρεωτικά συστήματα εναλλαγής ανδρών και γυναικών υποψηφίων ή ποσοστώσεις, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των μη δυαδικών ατόμων.

Για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών προτείνονται η 9η Μαΐου ως κοινή ευρωπαϊκή ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για όλους τους Ευρωπαίους ηλικίας 18 ετών και άνω, υποχρεωτικό κατώτατο εκλογικό όριο 3,5% για τις εκλογικές περιφέρειες με 60 ή περισσότερες έδρες, ισότιμη πρόσβαση στις εκλογές για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, καθώς και δυνατότητα επιστολικής ψήφου και δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίζουν υποψηφίους για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα σύστημα «κορυφαίων υποψηφίων» μέσω των πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων.

Προτείνεται επίσης να συσταθεί μια νέα ευρωπαϊκή εκλογική αρχή που θα επιβλέπει τη διαδικασία και θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες.

Κοινός φορτιστής για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, ηδη από τις 20 Απριλίου είχε εγκρίνει την τροποποιημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Απλά, σήμερα Τετάρτη 4 Μαϊου, η σχετική ανακοίνωση στην ολομέλεια επιβεβαίωσε τη διαπραγματευτική θέση των ευρωβουλευτών. Το Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Οι νέοι κανόνες θα έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα ηχεία, τα οποία επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν τέτοια θύρα, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς περίπου μισό δισεκατομμύριο φορτιστές για φορητές συσκευές μεταφέρονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, παράγοντας 11.000 έως 13.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Επίσης, η Επιτροπή ζητά τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ασύρματης φόρτισης έως το 2026.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Λευτέρη Χριστοφόρου με 549 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 11 αποχές καθώς και η υποψηφιότητα του George Marius Hyzler, από τη Μάλτα, με 551 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 33 αποχές, ενώ

Η εξαετής θητεία των παρόντων μελών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου από τη Μάλτα και την Κύπρο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους αντίστοιχα.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, που προτάθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, είναι ευρωβουλευτής και εργάζεται ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού και της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Το ΕΚ καθυστερεί την έγκριση για τον Frontex για το 2020

Με 492 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 8 αποχές, το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαλλάξει τον οργανισμό ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex, από τη διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού του 2020.

Ως αιτιολόγηση, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν τη μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση του Κοινοβουλίου, καθώς και τις εν εξελίξει έρευνες της OLAF για την καταπολέμηση της απάτης, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων μεταναστών.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη σεξουαλική και έμφυλη βία στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 462 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 89 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση σεξουαλικής και έμφυλης βίας ως όπλο πολέμου. Εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική βία, εκμετάλλευση, βιασμό και κακοποίηση γυναικών και παιδιών που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ειδικότερα ότι οι ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και ότι οι μηχανισμοί υποβολής καταγγελιών θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμοι σε γλώσσες και μορφές προσβάσιμες σε όλους. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντοπίσουν και να ασκήσουν διώξεις το συντομότερο κατά των δικτύων εμπορίας ανθρώπων που επωφελούνται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών προσφύγων.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και όλες τις χώρες υποδοχής και διέλευσης να διασφαλίσουν την πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, ιδίως την επείγουσα αντισύλληψη και την άμβλωση, μεταξύ άλλων για τα θύματα βιασμού, καθώς και τη μαιευτική περίθαλψη.

Για τις γυναίκες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, και να αποστείλει στην Ουκρανία και στις χώρες υποδοχής «πακέτα αξιοπρέπειας», συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών και προϊόντων σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, στα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας και στα κομβόι προσφύγων.

Για να διευκολυνθεί η ένταξη των γυναικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να τους χορηγήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατόν και ζητούν ειδικά προγράμματα και μαθήματα γλωσσών, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2023.

Υπόθεση Καβαλά: ψήφισμα για παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την πρόσφατη απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που εκδόθηκε την 25η Απριλίου, με την οποία επιβλήθηκε εις βάρος του Οσμάν Καβαλά ισόβια ποινή για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ετυμηγορία ελήφθη αφού ο Καβαλά είχε περάσει πάνω από τεσσεράμισι χρόνια υπό άδικη και παράνομη κράτηση.

Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν, επίσης, την ποινή που του επιβλήθηκε, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει τη νομικά δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του.

Ο Οσμάν Καβαλά συνελήφθη και φυλακίστηκε για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 2017 ως κατηγορούμενος σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi το 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Εκτός από την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του, οι ευρωβουλευτές ζητούν το ίδιο και για τους συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 18ετή φυλάκιση με τις ίδιες κατηγορίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η αρχιτέκτονας Μιουτζέλα Γιάμπιτζι , ο δικηγόρος Τζαν Αταλάι, ο πολεοδόμος Ταϊφούν Καχραμάν, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Μποϊάζιτσι, Αλί Χακάν Ατινάι, ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μπίλγκι Γιίτ Αλί Εκμέκτσι, η παραγωγός ταινιών Τσίντεμ Μάτερ Ούτκου και η δημιουργός ντοκιμαντέρ Μινέ Εζερντέν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα