«Αιρετική» άποψη από βετεράνο Αμερικανό αστροναύτη: «Θα ήταν χαζό να στείλουμε επανδρωμένη αποστολή στον Άρη»

«Αιρετική» άποψη από βετεράνο Αμερικανό αστροναύτη: «Θα ήταν χαζό να στείλουμε επανδρωμένη αποστολή στον Άρη»
ASSOCIATED PRESS

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ταξίδεψαν γύρω από τη Σελήνη δήλωσε στο BBC πως είναι «ανόητο» να σχεδιάζουμε επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Ο Μπιλ Άντερς, πιλότος της σεληνακάτου στο Απόλλων 8- την πρώτη επανδρωμένη αποστολή πέρα από την τροχιά της Γης- είπε πως η αποστολή αστροναυτών στον Άρη είναι μια ιδέα «σχεδόν γελοία». Σημειώνεται πως επί της παρούσης η NASA σχεδιάζει νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, αποσκοπώντας στην απόκτηση εμπειριών και τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέψουν μια μελλοντική αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Artur Debat via Getty Images

Ο 85χρονος βετεράνος αστροναύτης δήλωσε μεγάλος υποστηρικτής των προγραμμάτων μη επανδρωμένων αποστολών, «κυρίως επειδή είναι πολύ φθηνότερες». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει αρκετή στήριξη από το κοινό για τη χρηματοδότηση πιο δαπανηρών επανδρωμένων αποστολών. «Ποιος είναι ο στόχος; Τι μας ωθεί να πάμε στον Άρη;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «δε νομίζω ότι το κοινό ενδιαφέρεται και τόσο πολύ».

Ήδη είναι σε εξέλιξη αποστολές εξερεύνησης με ρομποτικά σκάφη- μάλιστα τον προηγούμενο μήνα προσεδαφίστηκε και το InSight, που θα πάρει δείγματα από το εσωτερικό του πλανήτη.

Τον Δεκέμβριο του 1968 ο Άντερς, μαζί με τους Φρανκ Μπόρμαν και Τζιμ Λόβελ, εκτοξεύτηκαν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με πύραυλο Saturn V, πριν πραγματοποιήσουν 10 περιστροφές γύρω από τη Σελήνη. Το πλήρωμα του διαστημοπλοίου πέρασε 20 ώρες σε τροχιά πριν επιστρέψει στη Γη. Ήταν το μακρινότερο ταξίδι πέρα από τη Γη που είχαν κάνει ποτέ άνθρωποι μέχρι τότε, και σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την αποστολή Απόλλων 11, που πραγματοποίησε την ιστορική προσελήνωση.

ASSOCIATED PRESS

Ωστόσο, ο πρώην αστροναύτης είναι ιδιαίτερα καυστικός ως προς την εξέλιξη της NASA από τότε. «Δεν θα μπορούσε να φτάσει στη Σελήνη σήμερα. Είναι τόσο αρτηριοσκληρωτικοί...η NASA έχει καταλήξει πρόγραμμα εργασίας....πολλά από τα κέντρα της ενδιαφέρονται κυρίως να παραμένουν απασχολημένα, και δεν βλέπεις στήριξη από το κοινό».

Επίσης, αποδοκιμάζει την απόφαση επικέντρωσης στην εξερεύνηση του διαστήματος στην περιοχή σε τροχιά γύρω από τη Γη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Απόλλων». «Νομίζω πως το διαστημικό λεωφορείο ήταν σοβαρό λάθος. Δεν έκανε σχεδόν τίποτα πέρα από το να έχει μια συναρπαστική εκτόξευση, αλλά ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες».

STAN HONDA via Getty Images

«Ο διαστημικός σταθμός υπάρχει απλά και μόνο επειδή υπήρχε το διαστημικό λεωφορείο, και το αντίθετο. Η NASA δεν διαχειρίστηκε σωστά το πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών» προσθέτει ο βετεράνος αστροναύτης- ο οποίος δηλώνει πως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην υπηρεσία, εξαιτίας αυτών που λέει.

Από πλευράς του, ο Φρανκ Μπόρμαν, που ήταν διοικητής της αποστολής Απόλλων 8, και πέρασε δύο εβδομάδες σε τροχιά στο πλαίσιο του προγράμματος Τζέμινι, είναι λίγο πιο θετικός. Όπως είπε στο 5 Live, πιστεύει πως απαιτείται σταθερή δέσμευση για εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, και ο άνθρωπος (οι επανδρωμένες αποστολές) είναι τμήμα αυτού. Ωστόσο αποδοκιμάζει τα σχέδια προσωπικοτήτων όπως ο Έλον Μασκ της SpaceX και ο Τζεφ Μπέζος (ιδρυτής της Amazon και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin), που έχουν μιλήσει για ιδιωτικές αποστολές στον Άρη. «Πιστεύω πως λέγονται πολλά για τον Άρη που είναι ανοησίες. Ο Μασκ και ο Μπέζος, μιλάνε για εγκατάσταση αποικιών στον Άρη, αυτά είναι ανοησίες».