ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2018 13:10 EEST | Updated 28/09/2018 13:31 EEST

Ακυρώνονται 250 πτήσεις της Ryanair λόγω απεργίας

Ταλαιπωρία αναμένεται να υποστούν μερικοί από τους επιβάτες της εταιρείας

Heino Kalis / Reuters

Ταλαιπωρία υφίστανται οι επιβάτες της Ryanair σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της, ακυρώνοντας τουλάχιστον 250 πτήσεις.

Την Πέμπτη το προσωπικό της εταιρείας στη Γερμανία διευκρίνισε πως θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

Την Τρίτη η Ryanair έκανε πρόβλεψη για την ακύρωση 190 πτήσεων, κρίνοντας τότε ότι 30.000 πελάτες της θα επηρεαστούν από την κινητοποίηση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά «ανώφελη».

Η εταιρεία από την πλευρά της δήλωσε πως οι περισσότερες από τις πτήσεις που έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή δεν θα επηρεαστούν, ενώ διευκρίνισε πως μόνο 35.000 από τους 450.000 επιβάτες της θα υποστούν την ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με το BBC, φαίνεται πως μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί σχετικά μόνο λίγες πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σίμον Κάλντερ, αρθρογράφος στην Independent για τουριστικά θέματα δήλωσε πως στον αερολιμένα Stansted, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ακυρώθηκαν είκοσι πτήσεις. Αυτές ήταν επί τον πλείστον από και προς τη Γερμανία.

Στη Γερμανία, απεργία των πιλότων και του ιπτάμενου προσωπικού είχε ήδη γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν ακυρωθεί 150 πτήσεις.Το γερμανικό συνδικάτο Verdi είχε περιθώριο μέχρι και την Πέμπτη να ανακοινώσει αν θα μετάσχει ή όχι στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής. Τελικά η απάντηση του ήταν θετική.

Τα συνδικάτα ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι συμβάσεις εργασίας τους να διέπονται από τους νόμους που ισχύουν στη χώρα κατοικίας του εργαζόμενου, σε αντίθεση με την πρακτική της Ryanair να προσλαμβάνει μεγάλο μέρος του προσωπικού της μέσω συμβάσεων υπαγόμενων στο ιρλανδικό δίκαιο.

Η συντονισμένη αυτή απεργία σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας κινητοποίησης που πλήττει την αεροπορική αυτή εταιρεία χαμηλού κόστους από το καλοκαίρι.

Η Ryanair αντιμετώπισε δύο μεγάλες συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις υπαλλήλων της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: μία του ιπτάμενου προσωπικού της στα τέλη Ιουλίου (600 πτήσεις ακυρώθηκαν και 100.000 επιβάτες επηρεάσθηκαν) και μετά άλλη μία των πιλότων στην καρδιά του Αυγούστου (400 πτήσεις ακυρώθηκαν και 55.000 επιβάτες επηρεάσθηκαν).

Η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση υπογράφοντας τον τελευταίο καιρό πολλές συμφωνίες με συνδικάτα, κυρίως στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, στις οποίες η διεύθυνση αποδέχεται αυξήσεις μισθών και βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας.

Η Ryanair αντιμετωπίζει μια ενδημική κοινωνική «γκρίνια» εδώ και έναν χρόνο, που άρχισε με την δυσαρέσκεια των πιλότων της, η οποία την ανάγκασε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με συνδικάτα τους τελευταίους μήνες και να κάνει αυτό που αρνείτο να κάνει κατά τη διάρκεια των 30 πρώτων χρόνων της λειτουργίας της.

Sponsored Post