Ακόμα μία μέρα μέσα στα σκουπίδια η Αθήνα. Πότε θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Ακόμα μία μέρα μέσα στα σκουπίδια η Αθήνα. Πότε θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Φυλής
SOOC

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τους κάδους απορριμάτων που έχουν υπερχειλίσει στους δρόμους της Αθήνας, με τους υπεύθυνους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα άρχισε πριν από μία περίπου εβδομάδα, όταν το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί σε γειτονικό στον νέο χώρο κύτταρο «άνοιξε» έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση. Υπό τον φόβο να καταρρεύσει πλήρως τμήμα του κυττάρου ο σύνδεσμος που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ αποφάσισε να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους κεντρικούς δρόμους καθαρούς και με ευπρέπεια. Δεν έχουμε πού να αδειάσουμε. Στη χωματερή, εκεί που αδειάζουν τα απορριμματοφόρα, έχει κάπως ξεκολλήσει το βουνό. Έχει σχεδόν τελειώσει. Μαθαίνουμε ότι από αύριο μάλλον θα τεθεί σε λειτουργία», δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας.

Η αντιπρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), μιλώντας στο ραδιόφωνο είπε πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που έχει εξομαλυνθεί πολύ η κατάσταση. Έγιναν οι εργασίες. Εφόσον τελείωσε και το καιρικό πρόβλημα, πιστεύουμε ότι άμεσα θα μπορέσουμε να δώσουμε σε χρήση τον ΧΥΤΑ. Δεν ξέρω εάν αυτό θα γίνει αύριο ή μεθαύριο». Το καλοκαίρι δεν θα έχουμε πρόβλημα, διαβεβαίωσε η κ. Μπιζά.

Το ίδιο σχετικά με το θέμα είχε επισημάνει και χθες μέσα από δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπιζά, τονίζοντας ουσιαστικά πως η λειτουργία του ΧΥΤΑ εξομαλύνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αποτελεσματική αποκατάσταση της ρηγμάτωσης.

Το μεσημέρι της Τρίτης μιλώντας πάλι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρίνισε πως «η εναπόθεση των απορριμμάτων στις νέες εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής γίνεται κυρίως από οχήματα -πρέσες», ενώ συγκρατημένα αισιόδοξη περιορίστηκε να πει ότι αργότερα θα υπάρξουν καλύτερα νέα, ενώ σταδιακά και προοδευτικά αποκαθίσταται η λειτουργία του Συνδέσμου με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και σταθεροποίησης των ρηγμάτων του εδάφους.

«Από χθες το απόγευμα, που άνοιξαν οι δύο εγκαταστάσεις και ο ΧΥΤΑ», ανέφερε η κ. Μπιζά «σύμφωνα με τους υπολογισμούς καλύπτεται η ημερήσια απορροφητικότητα των απορριμμάτων καθώς από τους 4.700 τόνους ημερησίως στις δύο εγκαταστάσεις εναποτέθηκαν 3300 τ. και ακόμη 1000 τ. στον ΧΥΤΑ».

«Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε αντιστηρίγματα στους δύο νέους χώρους που ανοίξαμε για την συντομότερη αποφόρτιση της πόλης», επεσήμανε η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.

Στο μεταξύ οι δήμοι μέσα από ανακοινώσεις τους καλούν τους πολίτες να μη βγάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, ώστε να αποσυμφορηθεί η δυσοσμία.

Να σημειωθεί πως περίπου 2.500 τόνοι σκουπιδιών παραμένουν κάθε μέρα στους δρόμους των δήμων της Αθήνας, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Με βάση τους υπολογισμούς, θα χρειαστεί διάστημα περίπου δύο εβδομάδων για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί στην πόλη.

Δημοφιλή