Ακρωτηρίασαν φοιτητή μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου φαγητού

Ο νεαρός ασθενής αρχικά νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ενώ οι παλμοί του έφτασαν τους 166 το λεπτό.
picture alliance via Getty Images

Ο ακρωτηριασμός και των δύο ποδιών του ήταν η μόνη λύση για να κρατηθεί στη ζωή ένας φοιτητή 19 ετών αφού εμφάνισε απειλητική για τη ζωή του σήψη και γάγγραινα που προκλήθηκε από βακτήρια μετά την κατανάλωση υπολειμμάτων κινέζικων τροφίμων.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο New England Journal of Medicine ο «JC», έφαγε το πιάτο με κοτόπουλο και ζυμαρικά που είχαν αγοράσει από ένα εστιατόριο το προηγούμενο βράδυ και αμέσως άρχισε να αισθάνεται δυσφορία. Στο βίντεο του YouTube, υπάρχουν δραματοποιημένα τα γεγονότα που περιγράφονται στο ιατρικό περιοδικό.

Ο νεαρός ασθενής αρχικά νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ενώ οι παλμοί του έφτασαν τους 166 το λεπτό.

Ο «JC», ο οποίος ζει στην περιοχή της Νέας Αγγλίας με τη μαμά και τον αδερφό του και εργαζόταν με μερική απασχόληση σε ένα εστιατόριο, είπε στο νοσοκομείο ότι δεν είχε κάποιο ιστορικό με αλλεργίες ενώ είχε κάνει όλα τα παιδικά εμβόλια, κάπνιζε δύο πακέτα τσιγάρα την εβδομάδα και κάπνιζε μαριχουάνα καθημερινά.

Τις επόμενες ώρες η αναπνοή του επιδεινώθηκε - έγινε «δύσκολη» με αποτέλεσμα να να μεταφερθεί εσπευσμένα στην εντατική άλλου νοσοκομείου με ελικόπτερο και περαιτέρω νοσηλεία και εξετάσεις.

«Ο ασθενής ήταν καλά 20 ώρες πριν την εισαγωγή, όταν εμφανίστηκε ένας έντονος κοιλιακός πόνος και ναυτία έπειτα από κατανάλωση κοτόπουλου και ζυμαρικών από εστιατόριο. Πέντε ώρες πριν την εισαγωγή, το δέρμα του είχε γίνει μοβ και ένας φίλος του τον μετέφερε στα επείγοντα περιστατικά άλλου νοσοκομείου για αξιολόγηση», αναφέρει η ιατρική έκθεση.

Τα νεφρά του άρχισαν να υπολειτουργούν και το αίμα του να πήζει. Όλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που έφαγε το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά.

Αφού έλαβαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος από το προηγούμενο νοσοκομείο, διαπίστωσαν ότι είχε ένα βακτήριο στο αίμα του που ονομάζεται «Neisseria meningitidis». Δεν έχει να κάνει με την κλασική μηνιγγίτιδα, αλλά πρόκειται για κάτι εξίσου επικίνδυνο, καθώς πρόκειται για μηνιγγιτιδοκοκκαιμία.

Σύμφωνα με το PublicHealth.lacounty.gov, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από βακτήρια και συχνά εξαπλώνεται μέσω του σάλιου ή των σταγονιδίων αέρα που βγαίνουν κατά το βήχα ή το φτέρνισμα.

Η στενή επαφή (όπως το φιλί), η ζωή στο ίδιο νοικοκυριό ή η κοινή χρήση σκευών, φαγητού ή ποτών, μπορεί επίσης να μεταδώσει αυτό το μικρόβιο.

Τα βακτήρια στο αίμα εμποδίζουν το οξυγόνο να εισέλθει στα όργανα με αποτέλεσμα να νεκρώνουν τα κύτταρα. Παρά το γεγονός ότι η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε, ο ιστός στα άκρα εμφάνισε γάγγραινα. Έτσι έπρεπε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των δέκα δαχτύλων του.

Χωρίς να το γνωρίζει ο άτυχος φοιτητής, ο συγκάτοικός του έκανε εμετό αφού είχε δοκιμάσει λίγο από το φαγητό το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο, δεν γνώριζε ότι ο φίλος του θα έτρωγε ότι είχε απομείνει. Λίγο αργότερα ανακάλυψαν ότι ο φοιτητής είχε κάνει το πρώτο του εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκοκκικού πριν από το γυμνάσιο και στη συνέχεια δεν έκανε ποτέ την αναμνηστική δόση όταν έγινε 16 ετών.

Τέλος τα στοιχεία έδειξαν μεν ότι το φαγητό δεν ήταν όπως έπρεπε αλλά δεν μπορεί να γίνει γνωστό και να αποδειχθεί γιατί η συγκεκριμένη μερίδα περιείχε το βακτήριο. Ο φοιτητής έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει στη ζωή του λόγω του ακρωτηριασμού.

Σύμφωνα με το WebMD, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, επομένως είναι σημαντικό να αποθηκεύετε όλα τα υπολείμματα σε ψυγείο ή καταψύκτη. Δεν είναι σαφές πώς είχαν αποθηκευτεί τα υπολείμματα του JC πριν τα καταναλώσει.

Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι όλα τα τρόφιμα πρέπει να θερμαίνονται στους 73 βαθμούς Κελσίου για να διασφαλιστεί ότι όλα τα βακτήρια θα σκοτωθούν.

«Για να σκοτώσετε επικίνδυνα βακτήρια, πρέπει να ζεστάνετε τα τρόφιμα στους 73 βαθμούς Κελσίου. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχει φτάσει σε αυτήν τη θερμοκρασία είναι με ένα θερμόμετρο τροφίμων.

Δημοφιλή