Άλιμος: Καταπατητές και στο φως της ημέρας στην αθηναϊκή Ριβιέρα

"Κλεφτοπόλεμος" για να αποτρέψει ο Δήμος τη μετατροπή με το «έτσι θέλω» ενός ελεύθερου χώρου στον Δήμο Αλίμου, σε πάρκινγκ για μαγαζί της παραλίας.
Ο δήμαρχος Αλίμοη στις εργασίες για την τοποθέτηση της μεταλλικής πεζογέφυρας στην λεωφόρο Ποσειδώνος το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο δήμαρχος Αλίμοη στις εργασίες για την τοποθέτηση της μεταλλικής πεζογέφυρας στην λεωφόρο Ποσειδώνος το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Eurokinissi

Αναγνώστης της HuffPost επικοινώνησε μαζί μας για να κάνει την παρακάτω καταγγελία, παρακαλώντας για τη διατήρηση της ανωνυμίας του - τουλάχιστον για την ώρα. Ο λόγος είναι ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι καταπατητές, που επιχειρούν να εγκατασταθούν ’ντε φάκτο” σε χώρο δίπλα σε μαγαζί της παραλίας και να ”βαφτίσουν” πάρκινγκ ένα ελεύθερο χώρο τον οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Αλίμου, προκαλούν εύλογα ανησυχία ή και φόβο σε κατοίκους της περιοχής. Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας.:

″Μια αλλόκοτη ιστορία απασχολεί τις τελευταίες μέρες την αστυνομία στα νότια προάστια. Ένα μαγαζί της παραλίας είχε καταλάβει παράνομα μια έκταση που ανήκει στον δήμο Αλίμου, την οποία είχε μετατρέψει σε πάρκινγκ αυτοκινήτων και μάλιστα υπενοικιασμένο σε τρίτο ο οποίος το εκμεταλλεύεται και πληρώνει νοίκι στον καταληψία.

Όταν λοιπόν ο δήμος αποφάσισε να πάρει πίσω την έκταση που του ανήκει για να φτιάξει χώρο αναψυχής για τους κατοίκους του και για τους επισκέπτες της παραλίας, οι καταληψίες άρχισαν τις μηνύσεις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας (!). Οι αστυνομικοί μάλιστα βρέθηκαν μπροστά στην απαίτηση των καταληψιών, να πάνε τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και δυο-τρεις αντιδημάρχους του στο αυτόφωρο, ως αποτέλεσμα της μήνυσης τους. Αυτό κι αν είναι θράσος.

Όποιος περάσει αυτές τις μέρες από την παραλιακή, λίγο πιο ανατολικά από την πεζογέφυρα που υπάρχει στην συμβολή Ποσειδώνος και Καλαμακίου, θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα αλλόκοτο θέαμα. Ο δήμος Αλίμου έχει κλείσει με κορδέλες και με μηχανήματα έναν μεγάλο κοινόχρηστο χώρο ακριβώς δίπλα στις γραμμές του τραμ, μέσα στέκουν κάνοντας περιφρούρηση ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κάτοικοι της περιοχής, ενώ απ’ έξω περιμένουν αλλοδαποί εργάτες που πληρώνονται από τους καταπατητές, έτοιμοι να μπουν και να ξανακαταλάβουν τον χώρο για να τον μετατρέψουν πάλι σε πάρκινγκ.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Ο καταπατητής όχι μόνο να απειλεί με φυλακή τον ιδιοκτήτη, αλλά να είναι ακροβολισμένος στο σημείο της παρανομίας του έχοντας ευθέως δηλωμένη πρόθεση να ξανακάνει κατάληψη μόλις του δοθεί ευκαιρία. Και μόνο στην Ελλάδα βρίσκεται πολιορκημένος ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού για να υπερασπιστεί την δημοτική ιδιοκτησία και την ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου. Παντού αλλού οι κρατικές υπηρεσίες θα μεριμνούσαν υπέρ της νομιμότητας, εδώ ο δήμαρχος καλείται να τα βάλει μόνος του με τα θηριώδη συμφέροντα που λυμαίνονται την παραλία.

Ο Ανδρέας Κονδύλης έχει ήδη προξενήσει την οργή των ασύδοτων επιχειρηματιών της παραλιακής, όταν πέρυσι το καλοκαίρι προσπάθησε και κατάφερε να τους επιβάλει ένα κάπως φυσιολογικό νυχτερινό ωράριο. Έκοψε τα μεταμεσονύχτια πάρτι, τα τερατώδη ντεσιμπέλ μέσα σε κατοικημένη περιοχή, τα βεγγαλικά μέσα στα ξημερώματα και άλλα παρόμοια που είχαν μετατρέψει την παραλία σε Λας Βέγκας.

Τώρα προσπαθεί να επανακτήσει τον δημόσιο χώρο που η μαφία έχει καταπατήσει ξεδιάντροπα. Θα τα καταφέρει γιατί είναι πεισματάρης κι έχει την στήριξη των κατοίκων, παρά τον πακτωλό χρημάτων που μαθαίνουμε ότι διοχετεύεται για να τον εξοβελίσουν και να βάλουν στην θέση του ένα «δικό» τους δήμαρχο. Πράγμα δύσκολο καθώς ο Κονδύλης βγαίνει με 70% και παραπάνω.”

Δημοφιλή