Which: Νέα έρευνα καταλήγει στο «καλύτερο ελληνικό νησί»

Ποιο κοσμοπολίτικο νησί-έκπληξη ήρθε τελευταίο επειδή θεωρήθηκε «υπερεκτιμημένο και ασφυκτικά γεμάτο».
To χωριό Άσσος, στην Kεφαλονιά.
Paul Biris via Getty Images
To χωριό Άσσος, στην Kεφαλονιά.

Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου, με τα σμαραγδένια βουνά της, τους απομονωμένους κολπίσκους, τις υπόγειες λίμνες και τα εντυπωσιακά σπήλαια, αναδείχθηκε από τον βρετανικό οδηγό καταναλωτών Which? ως καλύτερο νησί της Ελλάδας.

Οι άφθονες αμμώδεις παραλίες, το απέραντο τοπίο της, στο οποίο δεν παρεισφρύουν πολυώροφα κτίρια, καθώς και οι απεριόριστες ευκαιρίες χαλάρωσης και απομόνωσης που προσφέρει, αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες στους οποίους αναφέρθηκαν οι 1.000 επισκέπτες που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν δέκα πασίγνωστα ελληνικά νησιά με κριτήρια όπως οι παραλίες, τα αξιοθέατα, τα τοπία και η σχέση ποιότητας-τιμής.

H παραλία Μύρτος, στην Κεφαλονιά
miljko via Getty Images
H παραλία Μύρτος, στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά ήταν το μόνο νησί που βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια στην κατηγορία «γαλήνη και ησυχία». Οι επισκέπτες όμως, ενθουσιάστηκαν εξίσου και με το τοπίο του νησιού, το οποίο χαρακτήρισαν «εκπληκτικό», με έναν ανάμεσά τους να επαινεί ιδιαίτερα μια «όμορφη και απομονωμένη» παραλία της Ερίσσου, κοντά στο Φισκάρδο, στην οποία μπορεί κανείς να φτάσει κάνοντας πεζοπορία μέσα από ένα πανέμορφο δάσος.

Πέρα από την Κεφαλονιά, υψηλές βαθμολογίες στην κατηγορία «γαλήνη και ησυχία» σημείωσαν και η Σκιάθος με τη Λευκάδα.

Πέρυσι, η Λευκάδα ήταν η μεγάλη νικήτρια, χάρη στο καταπράσινο τοπίο της, τις παρθένες παραλίες, τις απόκρημνες ακτές και το περίφημο κάστρο της Αγίας Μαύρας, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Μαζί με τη Λευκάδα που φέτος βρέθηκε στη δεύτερη θέση, συναντάμε και τη Σκιάθο, με το 70% των επισκεπτών της να επιστρέφουν στο πανέμορφο νησί και δεύτερη φορά. Οι επισκέπτες χαρακτήρισαν τη Σκιάθο άκρως γοητευτική, με εξαιρετική φιλοξενία και τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην ένοτνη νυχτερινή ζωή και τα γαλήνια θαλασσινά τοπία.

H παραλία Λαλάρια, στη Σκιάθο.
Athanasios Gioumpasis via Getty Images
H παραλία Λαλάρια, στη Σκιάθο.

Την τέταρτη θέση κατέκτησε η Κρήτη, με τους περισσότερους τουρίστες να περιηγούνται στη βόρεια ακτή του νησιού, αφήνοντας τους ελαιώνες, τους αμπελώνες, τα βουνά και τις κοιλάδες του εσωτερικού της νήσου ήσυχα.

Η πέμπτη θέση, ανήκει στην Κέρκυρα, με τις παρθένες παραλίες και τα ζεστά ρηχά νερά. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, με τα εντυπωσιακά ενετικά οχυρά και τη μοναδική αρχιτεκτονική, υπάγεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η Κως με την έντονη νυχτερινή ζωή, τους μνημειώδεις αρχαιολογικούς χώρους και τα δύο μεσαιωνικά κάστρα της ήρθε έκτη. Η Ζάκυνθος και η Ρόδος κατέλαβαν την έβδομη και την όγδοη θέση αντίστοιχα, ενώ η Σαντορίνη ήρθε ένατη πριν από τη Μύκονο, που όπως προαναφέρθηκε βρέθηκε τελευταία στη λίστα.

Πώς βρέθηκε η Μύκονος τελευταία

Η Μύκονος βρέθηκε τελευταία μεταξύ των νησιών που συμμετείχαν στην έρευνα, με τους επισκέπτες να τη χαρακτηρίζουν ασφυκτικά γεμάτη, πολύβουη και υπερεκτιμημένη.

Με τα παραλιακά κλαμπ να χρεώνουν περίπου 150 ευρώ την ημέρα για δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα, οι επισκέπτες αξιολόγησαν το νησί με μόλις δύο αστέρια για τη σχέση ποιότητας-τιμής.

«Τα εστιατόρια προσπαθούν να ξεγελάσουν τον πελάτη με κάθε κόστος, και τα καταφέρνουν», έγραψε ένας επισκέπτης. «Τα μαγαζιά είναι πανάκριβα για το πολύ μέτριο φαγητό που προσφέρουν, ενώ οι παραλίες το καλοκαίρι είναι κατάμεστες και τα ηχεία παίζουν μια εκωφαντική μουσική που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις λεπτό» προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: Guardian