ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2021 13:34 EET | Updated 24/11/2021 13:39 EET

Αλλαγή οδηγιών ECDC: Η τρίτη δόση να εξεταστεί για όλους τους ενήλικες

Με προτεραιότητα σε όσους είναι άνω των 40 ετών.

REUTERS
Εμβόλιο

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Αντρέα Αμόν δήλωσε την Τετάρτη ότι η λήψη τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα σε όσους είναι άνω των 40 ετών, φέρνοντας μια σημαντική αλλαγή στις οδηγίες του οργανισμού.

Οι συστάσεις που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής για την υγεία.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για όλα τα ενήλικα άτομα με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών», λέει ο Αμόν σε δήλωση, σημειώνοντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολίων.

Στην προηγούμενη οδηγία που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC είχε πει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, αλλά πρότεινε να ληφθεί υπόψη η χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προφύλαξη για ηλικιωμένα αδύναμα άτομα.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από μια αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα», αναφέρει το ECDC σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο Αμόν λέει ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία από λοιμώξεις που προκαλούνται από την εξασθένηση της ανοσίας και «θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψουν νοσηλείες και θανάτους».

Συνέστησε στις χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών να επιταχύνουν την κυκλοφορία τους και προειδοποίησε για υψηλούς κινδύνους περαιτέρω αύξησης των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εάν δεν ληφθούν τα συνιστώμενα μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψη της τις συμβουλές σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις όταν προτείνει αλλαγές στη χρήση των πιστοποιητικών COVID-19 αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις στον πληθυσμό τους, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για να επιλέξουν τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα καθώς και διαφορετικά διαστήματα μεταξύ των αρχικών εμβολιασμών και των αναμνηστικών.

Η Αυστρία, η οποία αυτή την εβδομάδα επανέφερε το lockdown εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, αποφάσισε να προχωρήσει σε χορήγηση ενισχυτικών δόσεων μετά από τέσσερις μήνες, ενώ στην Ιταλία η τρίτη δόση μπορεί να χορηγηθεί μετά από πέντε μήνες.