ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2020 13:42 EEST

Άλμα των χρηματιστηρίων και νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου

Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τις θετικές ενδείξεις στην Ευρώπη.

ASSOCIATED PRESS

Τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν άλμα τη Δευτέρα, λόγω της επιβράδυνσης των θανάτων και των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, αν και η καθυστέρηση στις συνομιλίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση των προμηθειών προκάλεσαν νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδυτές φάνηκαν να ενθαρρύνονται καθώς οι ρυθμοί των θανάτων από τον ιό φάνηκαν να επιβραδύνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία. Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2%, δείκτες στο Παρίσι και το Μιλάνο αυξήθηκαν κατά 3% και ο DAX στη Γερμανία ανέβηκε κατά πάνω από 4%, αφού ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με αντίστοιχη άνοδο το βράδυ.

Αν και υπήρχαν πολλά αποθαρρυντικά νέα, όπως η μεγάλη πτώση σε πωλήσεις αυτοκινήτων και αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη, η εισαγωγή του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου σε νοσοκομείο και η προετοιμασία της Ιαπωνίας να ανακηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι αγορές φάνηκαν να αισιοδοξούν. Άνοδος περίπου 4% σημειώθηκε και στη Γουόλ Στριτ (S&P 500), λόγω σχολίων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα βλέπει επίσης «εξομάλυνση» της κρίσης.

«Αυτό που ωθεί την αγορά είναι τα στοιχεία πως οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων έχουν αρχίσει να μειώνονται» είπε ο Έλβιν ντε Γκρουτ, της Rabobank.

Πέρα από την επιβράδυνση στους νέους θανάτους στην Ιταλία, όπως είπε, άρχισαν να διαφαίνονται βελτιώσεις στην Ισπανία- ενώ ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχουν κάποιες μικρές ενθαρρυντικές ενδείξεις. «Όταν βλέπεις να συμβαίνει αυτό, μπορείς να αρχίσεις να εκτιμάς πότε μπορεί να αρχίσει σταδιακά η άρση των lockdowns. Αυτό δίνει λίγο μεγαλύτερη ορατότητα και αυτό είναι ζωτικής σημασίας» πρόσθεσε, αν και τόνισε πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες αβεβαιότητες και κίνδυνοι.

Νέα πτώση σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου: Το Μπρεντ έπεσε κατά 4 δολάρια αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που είναι σε αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα της παραγωγής, ανέβαλαν την προσχεδιασμένη έναρξη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ ως την Πέμπτη.

Ο ΟΠΕΚ+ δουλεύει πάνω σε μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 10% της παγκόσμιας προμήθειας, ή κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε αυτό που χώρες- μέλη εκλαμβάνουν ως μια άνευ προηγουμένου παγκόσμιας κλίμακας προσπάθεια.

Οι χώρες είναι «πολύ πολύ κοντά» σε συμφωνία για περικοπές, είπε στο CNBC ένας από τους κορυφαίους διαπραγματευτές της Ρωσίας σε πετρελαϊκά θέματα, ο Κίριλ Ντμίτριεφ.

(με πληροφορίες από Reuters)