ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2018 22:20 EEST

American Airlines και United ζητούν να μην χρησιμοποιούνται οι πτήσεις τους για τη μεταφορά παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους

Οι αρχές μετέφεραν κρυφά παιδιά μεταναστών στη Νέα Υόρκη

Mario Tama via Getty Images

Οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines και United Airlines ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τις πτήσεις τους για να μεταφέρει παιδιά μετανάστες που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική της διοίκησης Τραμπ.

«Στην United, είμαστε προβληματισμένοι από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο όπου αναφέρεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά παιδιών μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους εξαιτίας της νέας πολιτικής για τη μετανάστευση. Έπειτα από εσωτερική έρευνα (…) δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι αυτά τα παιδιά μεταφέρθηκαν με τη United» γράφει σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο Twitter ο Όσκαρ Μουνόζ, ο διευθύνων σύμβουλος της United.

«Στόχος της εταιρείας μας είναι να φέρνουμε κοντά τους ανθρώπους και να ενώνουμε τον κόσμο» επομένως αυτή η πολιτική «έρχεται σε βαθιά σύγκρουση με τις αξίες που πρεσβεύει η εταιρεία μας και εμείς δεν θέλουμε καμία σχέση με όλο αυτό».

«Έχουμε επικοινωνήσει με αξιωματούχους της ομοσπονδιακής διοίκησης για να τους ενημερώσουμε ότι δεν πρέπει να μεταφέρουν παιδιά μετανάστες, που χωρίστηκαν από τους γονείς τους, με τις πτήσεις της United» υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της American Airlines: «Η διαδικασία χωρισμού οικογενειών… δεν συμβαδίσει σε καμία περίπτωση με τις αξίες της American Airlines- εμείς ενώνουμε τις οικογένειες, δεν τις χωρίζουμε». «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να συσχετιζόμαστε με (μια πολιτική) που χωρίζει τις οικογένειες, ακόμα χειρότερα να κερδίζουμε από αυτή».

Οι εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι έχουν συνάψει δημόσιες συμβάσεις για τη μεταφορά προσώπων έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης. Οι συμβάσεις αυτές, εντούτοις, δεν επιβάλουν στις αρχές να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των προσώπων που θα ταξιδέψουν.

«Επομένως, δεν γνωρίζουμε εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε την American για να μεταφέρει παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στο πλαίσιο της πρόσφατης πολιτικής για τη μετανάστευση, όμως θα νιώθαμε πολύ μεγάλη απογοήτευση εάν αυτό συνέβαινε» σημειώνει η American Airlines.

Μετέφεραν κρυφά παιδιά μεταναστών στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κρυφά σε κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το βίντεο που κατέγραψε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στην πρακτική χωρισμού των οικογενειών.

Το τηλεοπτικό κανάλι New York 1 μετέδωσε σήμερα το πρωί ένα βίντεο που δείχνει πέντε κοριτσάκια, συνοδευόμενα από ενήλικους, να περπατούν γύρω στη 1 τα ξημερώματα και να κατευθύνονται σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Χάρλεμ. Τα παιδιά μιλούσαν ισπανικά.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού υποστήριξε ότι είχε στην κατοχή του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα, όμως δεν μπόρεσε να τις επιβεβαιώσει από επίσημη πηγή.

Το κανάλι έδειξε επίσης ένα άλλο βίντεο, με παιδιά να βγαίνουν από το κέντρο φιλοξενίας μία ώρα αργότερα, με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουβέρτες, έτσι που είναι αδύνατον να αναγνωριστούν.

Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην ένωση Cayuga Centers, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση αυτή. Στον ιστότοπό της η ένωση εξηγεί ότι τοποθετεί τα παιδιά των μεταναστών σε ισπανόφωνες ανάδοχες οικογένειες, μέχρι να είναι δυνατόν να επιστρέψουν στους συγγενείς τους που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ ή να σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους.

Την Τρίτη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι ”παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα” των παιδιών και των οικογενειών τους. ”Γνωρίζουμε πλέον ότι περισσότερα από 70 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ομοσπονδιακά κέντρα φιλοξενίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, επειδή έχουν επικοινωνήσει και με άλλα κέντρα”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. ”Η Νέα Υόρκη θα δράσει (προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη) για να μπει τέλος σε αυτήν την άσπλαχνη και σκόπιμη επίθεση εναντίον των κοινοτήτων των μεταναστών και να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση πολιτική μια και καλή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News, που επικαλείται μια ομοσπονδιακή πηγή, περισσότερα από 300 παιδιά έχουν σταλεί ήδη στη Νέα Υόρκη.

Η οργάνωση New York Immigration Coalition, η οποία είχε αγωνιστεί πέρσι κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος της κυβέρνησης που απαγόρευε την είσοδο σε μετανάστες προερχόμενους από συγκεκριμένες, μουσουλμανικές χώρες, οργανώνει για σήμερα το απόγευμα μια διαδήλωση έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν, για να τιμήσει την παγκόσμια ημέρα των προσφύγων και να καταγγείλει την πολιτική του χωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post