ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2018 17:31 EEST

Άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στους μετανάστες θα εισηγηθεί η Βουλγαρία

Francois Lenoir / Reuters

Η Βουλγαρία θα προτείνει το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στους μετανάστες και το στήσιμο κέντρων για πρόσφυγες πολέμου εκτός της επικράτειάς της, στη μίνι σύνοδο της ΕΕ για τη μετανάστευση το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι, όταν ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, φροντίζοντας αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολεμικές συγκρούσεις και στέλνοντας τους υπόλοιπους πίσω στις χώρες τους.

«Θα επιμείνω στο άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της ΕΕ» είπε ο Μπορίσοφ σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο κοινοβούλιο, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση σχετικά με τη θέση της Βουλγαρίας ως προς τη μετανάστευση.

Όπως είπε, τα κέντρα θα έπρεπε να στηθούν στη Λιβύη και την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστών πριν φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία, η οποία είναι προεδρεύουσα της ΕΕ, ελπίζει πως, σταματώντας τις μεταναστευτικές ροές, ενδεχομένως να αμβλυνθούν οι προβληματισμοί των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, που αντιτίθενται σε εκκλήσεις για την αποδοχή ποσοστών μεταναστών που εισήλθαν στην ΕΕ από το 2015, προκειμένου να μοιραστεί το βάρος ανά την ένωση.

«Ο φόβος τους είναι πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί» είπε ο Μπορίσοφ. Όπως σημείωσε, θα συζητήσει το θέμα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.

Την Πέμπτη οι ηγέτες των χωρών Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) είπαν πως δεν θα παραστούν στη μικρότερη σύνοδο της Κυριακής, εν όψει της πλήρους συνόδου της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έδειξε μικρές προσδοκίες ως προς την επίτευξη κάποιας σημαντικής εξέλιξης στη συνάντηση της Κυριακής. Ο Μπορίσοφ είπε πως δεν αναμένει υπογραφή εγγράφων.