Αμετανόητος ο Κ. Πλεύρης: Χαιρέτισε ξανά ναζιστικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με το άλλο χέρι κρατούσε ένα βιβλίο για τον Ιωάννη Μεταξά. «Είναι ελεγχόμενος για το ναζιστικό χαιρετισμό. Η ανοχή πρέπει να τελειώνει» είπε η εισαγγελέας της έδρας.
.
.
Eurokinissi

Ένα ακόμη επεισόδιο προκάλεσε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης εντός της αίθουσας που διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Ο δικηγόρος χαιρέτησε για τρίτη φορά ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα αφού κατά την έναρξη της διαδικασίας απευθυνόμενος στους δικαστές έκανε λόγο για «αυνάνες της αριστεράς» και χαιρέτισε πάλι ναζιστικά λέγοντας πως υποστηρίζει τον Μεταξά.

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην Ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κων. Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι» ανέφερε με την πρόεδρο της έδρας να διερωτάται αν αυτή η συμπεριφορά ευνοεί τον εντολέα του, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλιο ή επίπληξη.

«Ο Μεταξάς ακολούθησε τον Χίτλερ. Να μας πει ποιος παρέδωσε την Μακεδονία στην κατοχή. Ακούσαμε για αυνάνες της Αριστεράς. Είναι ελεγχόμενος για το ναζιστικό χαιρετισμό. Η ανοχή πρέπει να τελειώνει» απάντησε η εισαγγελέας της έδρας.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελική έρευνα για τον ναζιστικό χαιρετισμό Πλεύρη

Εντολή για τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας μετά τον δεύτερο ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη συνηγόρου του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής έδωσε στο μεταξύ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και ήδη έχει ανατεθεί στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό, την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, ενώ σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί και στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου.

Η ενέργειά του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων ακόμη και από τον γιο του, Θάνο Πλεύρη, ενώ από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), ο οποίος με δήλωση του προέδρου του, Δημήτρη Βερβεσού, τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό με πρώτη αφορμή τον ναζιστικό χαιρετισμό που καταγράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου και νέα κλήση του μετά το πρόσφατο περιστατικό.

«Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει. Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί» είπε χαρακτηριστικά ο γιος του Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση μιλώντας στην εκπομπή Αταίριαστοι στον ΣΚΑΪ: «Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση».

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Προκλητική, προσβλητική και παράνομη η συμπεριφορά Πλεύρη

Στην απερίφραστη καταδίκη της συμπεριφοράς του Κ. Πλεύρη να χαιρετίσει ναζιστικά εντός της δικαστικής αίθουσας προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

«Η συμπεριφορά αυτή, η οποία μάλιστα έχει επαναληφθεί, όχι μόνο δεν έχει σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του ως συνηγόρου, αλλά αποτελεί όνειδος και απαξιώνει το ίδιο το δικηγορικό λειτούργημα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, «εκφράζει τον προβληματισμό του για την ανοχή του δικαστηρίου απέναντι στην προκλητική, προσβλητική και παράνομη συμπεριφορά του Κώστα Πλεύρη, η οποία εκδηλώθηκε ενώπιόν του και ζητά την επιβολή σε αυτόν των νόμιμων κυρώσεων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΔΣΠ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά καταδικάζει απερίφραστα τη συμπεριφορά του δικηγόρου Αθηνών Κώστα Πλεύρη, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», να χαιρετίσει ναζιστικά εντός της δικαστικής αίθουσας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία μάλιστα έχει επαναληφθεί, όχι μόνο δεν έχει σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του ως συνηγόρου, αλλά αποτελεί όνειδος και απαξιώνει το ίδιο το δικηγορικό λειτούργημα και τους διαχρονικούς αγώνες των δικηγόρων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπλέον, συνιστά κατάφωρη προσβολή, όχι μόνο του θύματος και της οικογενείας του, αλλά και της μνήμης και των θυσιών ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ο οποίος υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί κατακτητές, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι αυτονόητο ότι προϋπόθεση για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης είναι η ύπαρξη και η απρόσκοπτη λειτουργία κράτους Δικαίου. Ο δικηγόρος αγωνίζεται για την ύπαρξη, διατήρηση και κατοχύρωση όλων των προϋποθέσεων της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ειδικότερα, είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά Δικαιώματα των πολιτών, αγωνίζεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής τυραννίας, αυταρχικής εξουσίας, παραβιάσεως των συνταγματικών ελευθεριών και παρανομίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει τον προβληματισμό του για την ανοχή του δικαστηρίου απέναντι στην προκλητική, προσβλητική και παράνομη συμπεριφορά του Κώστα Πλεύρη, η οποία εκδηλώθηκε ενώπιόν του και ζητά την επιβολή σε αυτόν των νόμιμων κυρώσεων.