Πέντε οι νεκροί της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στην Λιβύη - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και δύο πολίτες διερμηνείς, οι νεκροί. Επαναπατρισμός και των 14 τραυματιών, αρκετοί εκ των οποίων είναι αρκετά σοβαρά.
Twitter

Στα πέντε ανέρχονται σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας στην Λιβύη που σκοτώθηκαν κατά την σφοδρή μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου στο οποίου επέβαιναν με ένα φορτηγό και ενώ βρίσκονταν καθ′ οδόν από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς την κατεστραμμένη από τις πλημμύρες, πόλη Ντέρνα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (δύο υγειονομικοί και ένας των ειδικών δυνάμεων) και δύο πολίτες διερμηνείς. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με αεροσκάφος C-27 στην Αθήνα.

Επίσης, περίπου στις 7 σήμερα το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα C-130 με 14 Έλληνες τραυματίες που επαναπατρίστηκαν. Υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι ενώ όλοι διακομίστηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία όπου υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Κατά πληροφορίες, η επιχείρηση επαναπατρισμού ήταν δύσκολη καθώς οι τραυματίες είχαν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία ενώ και η κατάσταση στην χώρα εγείρει πολλές προκλήσεις.

Αναμένονται ανακοινώσεις για την υγεία των τραυματισθέντων μελών της αποστολής αλλά και για την ταυτότητα των νεκρών ενώ οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος διερευνώνται και από τις λιβυκές αρχές.

Αυτό πού είναι σαφές είναι πως επρόκειτο για μια σφοδρή σύγκρουση όπως φαίνεται και σε σχετικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει ενώ υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με το Reuters και για τρεις νεκρούς Λίβυους -μέλη της ίδιας οικογένειας- που επέβαιναν σε δεύτερο όχημα και το οποίο κατά πληροφορίες φέρεται να κινείτο αντίθετα και έτσι έπεσε με δύναμη πάνω στο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την οδύνη του για τον άδικο χαμό των μελών της ελληνικής αποστολής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο δε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη... H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Και πρόσθεσε: «Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση».

«Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», κατέληξε ο Δένδιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Οδύνη για τους πέντε νεκρούς-Αναμένουμε ενημέρωση από την για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Και ο Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του «για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους». Παράλληλα, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει στην ανακοίνωση του ότι αναμένει «το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει να ενημερωθεί «για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε ‘ελαφρούς τραυματισμούς’, ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Δημοφιλή