ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/05/2019 08:33 EEST | Updated 18/05/2019 08:50 EEST

Αναίρεση του βουλεύματος για τη μη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε την Παρασκευή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

EUROKINISSI

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου του πλημμελειοδικείου Βόλου, με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αναίρεση θα συζητηθεί σύντομα στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή, η υπόθεση θα συζητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο του Βόλου, με διαφορετική σύνθεση. Αν δεν γίνει δεκτή, η άδεια δεν θα εγκριθεί.

Ο πολυΐσοβίτης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας μετά την απόρριψη του αιτήματός του από τους δικαστές του Βόλου και το μεσημέρι της Παρασκευής μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου.

Σκεπτικό αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου, στην αναίρεση της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυϊσοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα και προσθέτει ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)