ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2018 11:02 EET | Updated 29/12/2018 11:29 EET

Άνακ Κρακατάου: Η απίστευτη κατάρρευση του ηφαιστείου στην Ινδονησία

Το ηφαίστειο έχει χάσει περισσότερο από τα δύο τρίτα του ύψους και του όγκου του μέσα σε λίγες ημέρες

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν δορυφορικές φωτογραφίες του  Άνακ Κρακατάου στην Ινδονησία, το ηφαίστειο έχει χάσει περισσότερο από τα δύο τρίτα του ύψους και του όγκου του κατά την τελευταία εβδομάδα

Η κλίμακα της δραματικής κατάρρευσης του ηφαιστείου που το περασμένο Σάββατο εξερράγη και στη συνέχεια προκάλεσε τσουνάμι που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 430 ανθρώπους, μόλις τώρα γίνεται αντιληπτή. 

Οι ερευνητές εξέτασαν δορυφορικές εικόνες του Άνακ Κρακατάου (που σημαίνει «το παιδί του Κρακατάου») από τον Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον TerraSAR-X της Γερμανίας, προκειμένου να υπολογίσουν την ποσότητα των βράχων και της τέφρας που εξαφανίστηκε στη θάλασσα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας αυτής πιθανότατα «γλίστρησε» στη θάλασσα μονομιάς, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την εκτόπιση του νερού και την παραγωγή κυμάτων ύψους έως και 5 μέτρων, που έπνιξαν τις κοντινές ακτές της Ιάβας και της Σουμάτρας. 

Το ηφαίστειο που είχε ύψος 338 μέτρα, έχει σήμερα ύψος μόλις 110 μέτρα.

Η ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας υπολογίζει πως έπεσαν στη θάλασσα από 150 έως 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και στάχτης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταστροφών της Ινδονησίας υπάρχουν παραπάνω από 20 αγνοούμενοι, ενώ 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ο κρατήρας παραμένει εύθραυστος εντείνοντας τους φόβους για νέα κατολίσθηση και τσουνάμι. 

(Με πληροφορίες από BBC)

Sponsored Post