ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2018 09:32 EET

Ανακοινώνεται τη Δευτέρα το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας

Albert Gea / Reuters

Ο πρόεδρος του Καταλανικού Κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της ισπανικής αυτόνομης περιοχής. που πρέπει να αναδεχθεί από την Ολομέλεια του Σώματος, με το μοναδικό όνομα στο τραπέζι να παραμένει αυτό του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κινδυνεύει να συλληφθεί εάν σήμερα πραγματοποιήσει την πρόθεσή του να αφήσει για λίγο την εξορία του στις Βρυξέλλες και να ταξιδεύσει στην Κοπεγχάγη, ώστε να λάβει μέρος σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Παν/μιο της πρωτεύουσας της Δανίας.

Παρά την αγωνία για το εάν ο Πουτζντεμόν διακινδυνεύσει την έξοδό του από τις Βρυξέλλες, με τη Μαδρίτη να δηλώνει πως έχει «πανέτοιμη» την ενεργοποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του εάν το πράξει, ο Τόρεντ θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα από το γραφείο του στις 11.30 τοπική ώρα, (12.30, ώρα Ελλάδος) τον προτεινόμενο υποψήφιο για την προεδρία της ‘Τζενεραλιτάτ’, έπειτα από την περαίωση του γύρου συνομιλιών με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Μολονότι, ενδεχομένως ο Πουτζντεμόν να μην διακινδυνεύσει τη σύλληψή του και παραμείνει στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποψηφιότητάς του ενέχει και άλλες παραμέτρους δυσκολίας, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης ρητώς έχει αποκλείσει πως θα αποδεχθεί την εκλογή ενός προέδρου που θα κυβερνά ‘εξ αποστάσεως’, ή ‘δι’ αντιπροσώπου’.

Οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί της πτέρυγας της ανεξαρτησίας, JxCat και ERC έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία τους να προτείνουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Πουτζντεμόν και να τον ψηφίσουν στην ολομέλεια. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών της CUP, καθώς είναι καθοριστική η ψήφος των πέντε βουλευτών της, ή τουλάχιστον η αποχή τους, για να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί ξανά ο πρώην πρόεδρος.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τόρεντ είναι πως εάν, αντίθετα προς το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας του Καταλανικού «Παρλαμέντ», επιτρέψει την ψήφο κι εκλογή του Πουτζντεμόν «εξ αποστάσεως», ή «δι’ αντιπροσώπου», κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά για παραβίαση των συνταγματικών και νομικών διατάξεων, εκτός του γεγονότος ότι η διαδικασία εκλογής μπορεί να κηρυχθεί άκυρη, ή να καταστεί άγονη και να ανοίξει η πιθανότητα για νέες εκλογές σε δύο μήνες.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχει διακηρύξει πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται πως «θα επιβλέπει στενά» την κατάσταση στην Καταλωνία ώστε να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα προβλεπόμενα από τον νόμο και τον κανονισμό του «Παρλαμέντ». Το κόμμα επιμένει πως όποιος αναδειχθεί πρόεδρος από την ψηφοφορία θα πρέπει να «είναι παρών, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, δεν επιθυμούμε έναν πολιτικό του κυβερνοχώρου».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο οι Ciudadanos, το κόμμα που άλλωστε πρώτευσε στις εκλογές στην Καταλονία και σημερινές δημοσκοπήσεις το φέρνουν πρώτο κόμμα και στην υπόλοιπη Ισπανία (με το ΡΡ να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση). Ο ΓΓ του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας απέρριψε την όποια πιθανότητα να αποδεχθεί μία ‘τηλεματική’ προεδρία του Πουτζντεμόν, από τον οποίο ζήτησε «να σταματήσει να τρέχει από τον έναν τόπο στον άλλο σαν φοβισμένο κουνέλι» και να επιστρέψει στην Ισπανία για να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά της, η παράταξη JXCat του Πουτζντεμόν, επιμένει στην υποψηφιότητά του, ως μόνου νόμιμου εκπροσώπου του λαού της Καταλονίας και κατηγορεί τη Μαδρίτη για τη στάση της: «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η ισπανική κυβέρνηση απειλεί το Καταλανικό Κοινοβούλιο και μας αξιώνει να τηρήσουμε τη νομιμότητα, όταν η νομιμότητα συνίσταται στο ότι όποιος έχει τη στήριξη» των κομμάτων, «να είναι υποψήφιος πρόεδρος», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Έλσα Αρτάδι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Πηγή: La Vanguardia, El Periodico, El Publico, El Pais)