Αναστασιάδης: Έχουμε θετικό κλίμα για συνομιλίες, αν και παραμένουν οι διαφωνίες

Ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ.
ASSOCIATED PRESS

«Έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες, παραμένουν, οφείλω να ομολογήσω, οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, όμως υπάρχει και η συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί διεξήχθη σε ιδιαίτερα «δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ήγειρε στον κ. Ακιντζί, «πρωτίστως τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αγνοώντας τις συγκλίσεις των δυο κοινοτήτων, που προνοούν πως η ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να είναι συμβατή με το δίκαιο της θάλασσας (1982), και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία».

Συνέχισε λέγοντας πως «έκνομες ενέργειες δεν μπορούν να δημιουργούν θετικό κλίμα, αλλά επιτείνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και διάλογος για την πρόταση Ακιντζί για δημιουργία μεικτής επιτροπής η οποία να συνδιαχειρίζεται. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί η ΑΟΖ είναι θέμα κυριάρχου κράτος και όχι μιας επιτροπής. Μόνο κυρίαρχα κράτη αποφασίζουν για την ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης,έθεσε και ζητήματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ ήγειρε ξανά και το θέμα της Αμμοχώστου, των οδοφραγμάτων Κοκκίνων- Πυροΐου και άλλων 21 θεμάτων που είχαν τεθεί τον Φεβρουάριο.

Για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες είπε πως «έχω τονίσει ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα απαιτείται όχι απλά αποκλιμάκωση αλλά τερματισμός των ενεργειών της Τουρκίας. Όχι δια λόγων αλλά δια έργων να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών όπως είναι εγγυήσεις, στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται σημαντικών ζητημάτων».

Οι δύο ηγέτες στην Κύπρο αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, εκ μέρους των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην οικία Σπέχαρ, γύρω στις 13:00.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και με στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

(με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Καθημερινή της Κύπρου)

Δημοφιλή