ΤΟ BLOG
23/07/2019 11:45 EEST | Updated 23/07/2019 11:45 EEST

Αναβίωση του Δελφικού Ιδεώδους

Πολιτισμός, Ειρήνη και Περιβάλλον τα Πύθια του 21ου αιώνα - Μια πρωτοβουλία άξια επαίνου.

Από αριστερά Mrs Zoi Lafis, CHS Πάνος Καλτσής ΟΔΕ Jeanne Bresciani  IDII

Επιτυχία σημείωσε το συνέδριο Reviving the Delphic Ideal που διεξήχθη στο Center of Hellenic Studies, παράρτημα του Harvard University στην Ουάσινγκτον. Στο συνέδριο εκτός από το C.H.S συμμετείχαν ομάδα του I.D.I.I Isadora Duncan International Institute New York με επικεφαλής την Πρόεδρο Κα Jeanne Bresciani, η Ο.Δ.Ε, Οικουμενική Δελφική Ένωση με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Πάνο Καλτσή καθώς και προσωπικότητες τόσο από τις Η.Π.Α, την ομογένεια και την Ευρώπη . Το Δελφικό Ανθρωπιστικό Ιδεώδες συνθέτουν:

- Η Δελφική Αμφικτιονία για την Ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των Λαών.

- Η υπερβατική διάσταση του Μαντείου που για 14 αιώνες κατηύθυνε την Ανθρωπότητα χρησμοδοτώντας για ιδεώδη πολιτεύματα, ποιοτικές αποικίες με ευτυχισμένους Πολίτες κλπ.

- Ο Ομφαλός της Γης που η σημερινή τεχνολογία επιβεβαιώνει ότι οι Δελφοί είναι κέντρο της Ιεράς Γεωγραφίας.

- Ο Σπένδων Απόλλων από το 480 π χ μας εντέλει για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Τα Δελφικά Παραγγέλματα, ωφελήματα ανθρώποις ες βίον, που ανέθεσαν οι 7 Σοφοί της αρχαιότητας στο Ιερό του Μουσαγέτη Απόλλωνα για να βρίσκουν οι Άνθρωποι το μονοπάτι της ευτυχίας.

- Την συνύπαρξη στο Ιερό των Ιερών του Απόλλωνα με τον Διόνυσο ολοκληρώνουν τα Πύθια που με την δύναμη του λόγου και το μεγαλείο της Τέχνης είναι ότι υψηλότερο έχει να προσφέρει ο Ελληνισμός στην Ανθρωπότητα.

Η αναβίωση του Παγκόσμιου αυτού Αγαθού στην γενέτειρα του είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας για την επιβίωση του Πολιτισμού της Ειρήνης. Δύσκολο το μονοπάτι για τους opinion makers της εποχής μας, το διάβα του όμως κάνει την Ψυχή τους νεώτερη και δυνατότερη ενώ προοδευτικά θα το βρουν.

Η Κα Jeanne Bresciani  τόνισε ότι η αναβίωση των Πυθίων στην γενέτειρά τους είναι το απαραίτητο οξυγόνο που έχει ανάγκη ο πολιτισμός στην εποχή μας. Η πρόταση της Ο.Δ.Ε να διευρυνθούν με την Ειρήνη και το Περιβάλλον επιβεβαιώνει ότι οι Δελφοί πάντα τοξεύουν στο μέλλον. Το I.D.I.I εμπνέεται από την Ελληνική Μυθολογία, διδάσκει τους μαθητές του στους Δελφούς, όπου πραγματοποιεί σημαντικές εκδηλώσεις και υπογράμμισε τον ρόλο της Isadora Duncan στην σύνδεση και πορεία των Αγγέλου και Εύας Σικελιανού. Είμαστε εργάτες για την αναβίωση των Πυθίων στην γενέτειρα τους και το I.D.I.I σε συνεργασία με την ΟΔΕ προγραμματίζουν Δελφικές Εορτές το 2021 αφιερωμένες στα 200 χρόνια της Ελληνικής παλιγγενεσίας. 

Υπήρξε ενθουσιασμός στο ακροατήριο για την προοπτική Αναβίωσης των Πυθίων και ιδιαίτερα με τον συνδυασμό της Ειρήνης και της προστασίας του Περιβάλλοντος. Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον κ Καλτσή.

-Πώς οραματίζεσθε την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο των Πυθίων;

Το όραμα προϋπάρχει, είναι ώρα δράσης με οργάνωση σε δύο Στάδια:

1Ο Η δημιουργία των Εθνικών Δελφικών Επιτροπών. Ας ξεκινήσουμε με την American Delphic Committee, η Πόλις σας κοσμείται ποιοτικά σε μεγάλη έκταση από αριστουργήματα Ελληνικής αρχιτεκτονικής πολλά και σημαντικά από τον Paul Mellon δημιουργό του C H S, τον οποίον έχουμε καθήκον να τιμάμε. Εμπρός να συνθέσουμε την Αμερικανική Δελφική Επιτροπή !

2Ο Τον εμπλουτισμό του δικτύου των World Delphic Citizens

-Οι Αγώνες θα γίνονται στους Δελφούς;

- Όχι μόνον, αλλά και σε 12 Ιερά της Ελλάδος, οι Δελφοί είναι η έδρα, θα γίνετε η εναρκτήρια μύησης, οι βραβεύσεις και μέρος των αγώνων.

- Θα μας πείτε μερικά ενδεικτικά σημεία;

Αν και δεν πρέπει γιατί η ομάδα εργασίας μελετά θα σας αποκαλύψω μερικές ιδέες, επί παραδείγματι Βυζαντινή μουσική στην Πάτμο, ποίηση στην Χίο του Ομήρου, Πυθαγόρειο Τόνο στην Σάμο γιατί πρέπει ο πολιτισμός να θωρακίσει τα νησιά του Αιγαίου, ασφαλώς δεν σας διαφεύγει ότι το Αιγαίο είναι η διαχρονική μήτρα γένεσης Πολιτισμού και διχοτόμηση του σημαίνει αυτοκτονία του Δυτικού Πολιτισμού.

-Γαλλίδα σύνεδρος, πώς βλέπετε να το διαφημίζετε;

Mrs Brosch, γνωρίζοντας την ποιοτική και πετυχημένη εργασία σας τόσο στην Ευρώπη και τώρα στην Αμερική θα σας θέλαμε εθελόντρια σύμβουλο, στην πρώτη φάση σας λέμε μια Ιδέα, την θέσπιση ετήσιας απονομής του Απολλωνίου φωτός στα μεγάλα φεστιβάλ και στα σοβαρά κινήματα Ειρήνης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

-Θα απαιτηθούν έργα υποδομής;

Όχι, Δόξα το Θεό υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, εξ άλλου τα Πύθια έχουν αυτογνωσία και μέτρο, αντίληψη θα απαιτηθεί από τους φορείς της Πολιτείας. Αγωνίσματα που θα περιλαμβάνονται; Άπειρα, μόνον στη Μουσική και στην Θάλασσα οι αγώνες είναι απεριόριστοι.

-Θα μας πείτε δύο στην Θάλασσα;

Νόστιμον Ήμαρ, Ιστιοπλοϊκός αγώνας Επίνειο Δελφών – Ιθάκη- Δελφοί, η Επιστροφή του Απόλλωνα , Επίνειο Δελφών - Δήλος Δελφοί.

-Οι Αγώνες θα γίνονται κάθε 4 χρόνια;

Τον τέταρτο χρόνο οι Χρυσοί Τελικοί, τον πρώτο χρόνο προκριματική Νέων, τον δεύτερο Γυναικών, τον τρίτο Ανδρών και το τέταρτο οι χρυσοί.

-Ποιος θα είναι ο φορέας;

Ανεξάρτητη αρχή, Οικουμενική Δελφική Επιτροπή, η ΟΔΕ υπηρετεί το άρθρο 4 του Δελφικού νόμου του 1934.

-Μπορεί η Ελληνική οικονομία να στηρίξει τους Αγώνες;

Θα σας αντιστρέψω την απάντηση οι αγώνες θα στηρίξουν την Ελληνική οικονομία αναδεικνύοντας την Ελλάδα κορυφαίο προορισμό του πολιτιστικού τουρισμού.

-Πότε βλέπετε το ξεκίνημα;

Το προανάκρουσμα για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του Αγγ. Σικελιανού τώρα και προοδευτικά σε μια επταετία η ολοκλήρωση τους, εμείς προσφέρουμε την εργασία μας στην Πατρίδα τον Ελληνισμό και στην Ανθρωπότητα.

- Άλλη καινοτομία;

Τα Ακαδημαϊκά Πύθια, εβδομάδα Κλασικού Πολιτισμού αφιερωμένη στους Σπουδαστές φημισμένων Πανεπιστημίων.

-Πώς βλέπετε την ένταση στο Αιγαίο;

Ο Δυτικός Πολιτισμός αν δεν θέλει να αυτοκτονήσει οφείλει να υπερασπισθεί την κοιτίδα του και να αντισταθεί στις μεθοδεύσεις, το Αιγαίο είναι η Μήτρα Γένεσης του, τα Ιωνικού ρυθμού αριστουργήματα που κοσμούν την πόλη σας δείχνουν τον δρόμο, δεν πρέπει να μετατεθεί ο Ομφαλός της Γης και δεν μετακινείτε και ο νοών νοείτω.