Ανάγκη εισαγωγής ηλεκτρονικής ψήφου στις εκλογικές διαδικασίες

Η τεχνολογία προχωράει και το Ελληνικό κράτος, εν έτει 2023, οφείλει στους πολίτες του την μέγιστη δυνατή διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους
A-Digit via Getty Images

Μετά την ολοκλήρωση των δύο εκλογικών αναμετρήσεων η χώρα μας έχει και πάλι αυτοδύναμη Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο με νέους συσχετισμούς. Επομένως επανέρχεται στο προσκήνιο η επιτακτική ανάγκη ψήφισης νέου νόμου που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη διευκόλυνση των Ελληνίδων και Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις Εθνικές Εκλογές χωρίς όμως τα προσκόμματα του ιστορικού νόμου 4648/2019. Αρχικά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταργηθούν τα ταξικά και οικονομικά προσκόμματα που είχαν θεσπιστεί εξαιτίας της αντιπολίτευσης και να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς να αποκλείονται λόγω κοινωνικών, οικονομικών, ηλικιακών κριτηρίων και ταξικών διακρίσεων. Επιπλέον όπως αναφέρω σε σειρά άρθρων/παρεμβάσεων μου από το 2018 πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής επιστολικής αλλά και ηλεκτρονικής ψήφου στην οποία θα επικεντρωθεί το άρθρο.

Αμφότερα είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα σύμφωνα με το Άρθρο 51.4 του Συντάγματος που ορίζει ότι:

«...η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.» Είναι πασιφανές ότι η ηλεκτρονική ψήφος εμπίπτει στην κατηγορία «άλλο πρόσφορο μέσο».

Σημειώνεται ότι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες διεξάγονται ήδη από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας για την ανάδειξη ηγεσίας και εσωκομματικών οργάνων. Χαρακτηριστικά, όπως διαβάσαμε σε άρθρα όπως της κας Ελένης Καλογεροπούλου στο Newsit (30/06/2023) όταν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξεταζόταν η πρόταση να γίνει η εκλογή νέου Προέδρου τον Ιούλιο υπήρχε η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα ψήφου για την εκλογή νέου Προέδρου και ηλεκτρονικά.

Αυτό δεν θα ήταν καινοφανές αφού η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου στα μέλη του κόμματος (που βρίσκονταν στο εξωτερικό) για την ανάδειξη Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής δόθηκε για πρώτη φορά (κατά την αμέσως προηγούμενη διαδικασία) στις 15/05/2022. Ωστόσο, παρότι η εκλογή προγραμματίζεται να γίνει τελικά τον Σεπτέμβριο δεν προκύπτει λόγος να μην επαναληφθεί ή ίδια εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε το 2022.

Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ακολούθησε την καινοτόμο απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να δώσει για πρώτη φορά στα μέλη της, στις 24/10/2021, τη δυνατότητα ανάδειξης εσωκομματικών οργάνων (Διοικουσών και Δημοτικών Επιτροπών και συνέδρων) και μέσω διαδικασίας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ίσχυε για όλα τα μέλη του κόμματος, είτε βρίσκονταν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Εγγραφή για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές έκαναν 134.802 μέλη του κόμματος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (πριν την ημέρα των εκλογών): «το 20% όσων συμμετέχουν θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά για πρώτη φορά με απόλυτη ασφάλεια». Επομένως ένα στα πέντε άτομα που συμμετείχαν στη διαδικασία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Το γεγονός ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα εφαρμόζουν για τα μέλη τους ηλεκτρονική ψηφοφορία σημαίνει ότι αποδέχονται, προωθούν και εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η θέληση της Νέας Δημοκρατίας για την απάλειψη των προσκομμάτων είναι εκπεφρασμένη και δεδομένη.

Ωστόσο επειδή αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πρέπει να τονιστεί η σημασία αυτής της εξέλιξης. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφαρμόζει ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εσωτερικές διαδικασίες για τα μέλη του που ζουν στο εξωτερικό τεκμαίρεται δεν θα προέβαλε την παραμικρή αντίρρηση ή ενδοιασμό ως προς το να δοθεί το ίδιο δικαίωμα στα ίδια άτομα σε άλλη μεν εκλογική διαδικασία που θα διεξάγεται όμως με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή κοινώς στα μέλη του που ζουν στο εξωτερικό, ώστε να ψηφίζουν ηλεκτρονικά από το εξωτερικό. Κατ’ επέκταση, στα πλαίσια της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της δικαιοσύνης και της συμπεριληπτικότητας όλων των Ελλήνων πολιτών, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί τυχόν απόφαση στέρησης εξάσκησης (μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου) των Συνταγματικώς κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό μολονότι δεν είναι μέλη του κόμματος.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς και το Ελληνικό κράτος, εν έτει 2023, οφείλει στους πολίτες του την μέγιστη δυνατή διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους (και εξυπηρέτηση) στα ευρεία πλαίσια που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλυθεί το τεχνικό κομμάτι για την απλή, γρήγορη και αδιάβλητη διαδικασία διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

***

Μιχάλης Αράπης - (LLB, LLM, MA) - Νομικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο.Επιστημόνων Η.Β.

Ο Μιχάλης Αράπης (LLB, LLM, MA) είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο «Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο» και στον τομέα του «Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας». Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (H.B.) https://www.facebook.com/michael.arapis

Δημοφιλή