Αναζητώντας δουλειά εν μέσω πανδημίας: Μηχανολόγος με μεταπτυχιακό έχει ακούσει 800 «όχι»

Σε μια εποχή που κυριαρχεί πάγωμα προσλήψεων, μπαράζ απολύσεων και διαρκής αύξηση της ανεργίας.
Wolfgang Rattay / Reuters

Οταν ο Αμντούλ Καντέρ Τιζίνι αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη μηχανολογία από το Πολυτεχνείο του Ααχεν (RWTH Aachen), ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γερμανίας, πίστευε ότι θα ήταν θέμα εβδομάδων προτού βρει την ονειρική του δουλειά.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στη Γερμανία όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, παγώνοντας απότομα την άνθηση της απασχόλησης εδώ και μια δεκαετία στον κλάδο του.

Τώρα, περίπου 800 αιτήσεις και 80 συνεντεύξεις αργότερα, ο 29χρονος Σύριος εξακολουθεί να αναζητά εργασία.

Wolfgang Rattay / Reuters

Το να είσαι αλλοδαπός ήταν μειονέκτημα να βρεις απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ακόμη και πριν από την πανδημία. Εχει γίνει μεγαλύτερο εμπόδιο τώρα που υπάρχουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας, είπε ο Τιζίνι στο Reuters.

Οι προσλήψεις έχουν παγώνει και απολύσεις καταγράφονται σε χιλιάδες εταιρείες - όχι μόνο στη Γερμανία. Συνεπώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται κατακόρυφα.

Wolfgang Rattay / Reuters

Σε αντίθεση, όμως, με τους υπηκόους της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δικαιούνται παροχές ανεργίας και βοήθημα για τον κορονοϊό, πολλοί αλλοδαποί απόφοιτοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι αλλοδαποί φοιτητές στη Γερμανία δυσκολεύονται να βρουν δουλειές σε σχέση με τους γηγενείς Γερμανούς.

Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας αυξήθηκε στο 6,4% μετά την επιβολή του πρώτου lockdown από την κυβέρνηση, από 5% τους προηγούμενους μήνες.

Wolfgang Rattay / Reuters

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη γερμανική αγορά εργασίας έχει μετριαστεί κάπως από το καθεστώς «Kurzarbeit» της κυβέρνησης που επιτρέπει στους εργοδότες να μειώσουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Αλλά καθιστά επίσης πιο δύσκολη την πρόσληψη.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν έχουν επιτακτικό λόγο.

Μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στη Γερμανία μειώθηκε κατά 430.000, ή 26% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εργασίας.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή