Άνδρας από το Μίσιγκαν αθωώθηκε για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη μετά από 35 χρόνια φυλάκισης

Ο Λούις Ράιτ μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση 1,75 εκατ. δολαρίων βάσει νόμου που χορηγεί 50.000 δολάρια για κάθε έτος φυλάκισης σε καταδίκη που ανατρέπεται.
May Lim / 500px via Getty Images

Ένας άνδρας που κατηγορείται ότι διέρρηξε ένα σπίτι και κακοποίησε σεξουαλικά ένα 11χρονο κορίτσι στο νοτιοδυτικό Μίσιγκαν, βγήκε από τη φυλακή μετά από 35 χρόνια, αφού οι αρχές απεφάνθησαν ότι καταδικάστηκε άδικα.

Οι καταδίκες του Λούις Ράιτ από το 1988 ακυρώθηκαν από δικαστή την Πέμπτη μετά από αίτημα του εισαγγελέα της κομητείας Καλχούν και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

″Οι νέες εξετάσεις DNA απέκλεισαν τον κ. Ράιτ ως δράστη”, δήλωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Το δικηγορικό γραφείο, το οποίο εκπροσωπεί τον Ράιτ, δήλωσε ότι μια ψευδής ομολογία και μια δήλωση μη συναίνεσης προκάλεσαν τη φυλάκισή του για δεκαετίες.

Το 1988, η αστυνομία που ερευνούσε την επίθεση σε ένα κορίτσι στο Aλμπιον, μία πόλη 160 χιλιόμετρα δυτικά του Ντιτρόιτ, κατέληξε στον Ράιτ ως ύποπτο, αφού ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας είπε ότι τον είχαν δει στη γειτονιά.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Ράιτ ομολόγησε, αν και η ανάκριση δεν καταγράφηκε και ο Ράιτ δεν υπέγραψε ποτέ την ομολογία, σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του.

″Το θύμα δεν κλήθηκε ποτέ να αναγνωρίσει κανέναν μέσα ή έξω από το δικαστήριο”.

Ο Ράιτ, σήμερα 65 ετών, δήλωσε τελικά ότι δεν ομολόγησε τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 έως 50 ετών. Στη συνέχεια ζήτησε να αποσύρει την απολογία του, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε πρόσθετα σχόλια από το Innocence Project, οργανισμός που εκπροσωπεί νομικά τον Ράιτ, δεν απαντήθηκε αμέσως την Παρασκευή. Δεν είναι σαφές γιατί ο Ράιτ αποφάσισε να δηλώσει ότι δεν διαφωνεί, κάτι που αντιμετωπίζεται ως ομολογία ενοχής για σκοπούς καταδίκης.

"Ο κ. Ράιτ πάντα υποστήριζε την αθωότητά του", ανέφερε το Innocence Project σε γραπτή δήλωσή του.

Ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Γκίλμπερτ δήλωσε ότι η υπόθεση ανοίγει εκ νέου.

Ο Ράιτ είναι σε θέση να διεκδικήσει για 1,75 εκατομμύρια δολάρια βάσει ενός πολιτειακού νόμου που χορηγεί 50.000 δολάρια για κάθε χρόνο που πέρασε στη φυλακή για μια καταδίκη που ανατρέπεται με βάση νέα στοιχεία.

Δημοφιλή