Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Πονοκέφαλος τα «κρυφά» πάρτι, παρέμβαση για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς - Τι θα γίνει με τις εκκλησίες.
Eurokinissi

Προβληματισμός επικρατεί για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν στενά την πορεία της επιδημίας και να εξετάζουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων - εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε πως τα «εισαγόμενα» κρούσματα βρίσκονται υπό έλεγχο χάρη στους εκτεταμένους ελέγχους με ειδικό αλγόριθμο στις πύλες εισόδου της χώρας και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό.

«Αυτός είναι ο εχθρός. Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία μας οδήγησαν στην απόφαση να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους. Αναμένεται να επεκταθεί αυτό το μέτρο, εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε.

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων -ιδίως σε αστικά κέντρα- και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένα μέτρα σε χώρους συναθροίσεων, όπως τα μπαρ.

Για περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν έκανε λόγο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας, πως στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους π.χ. να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε σουπερ μάρκετ, μπαρ, καφετερίες, κέντρα διασκέδασης κλπ.

«Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω π.χ από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Eurokinissi

Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει το παράδειγμα, η ΝΔ αποφάσισε την αναστολή των εκδηλώσεών της σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, προτρέποντας και τα άλλα κόμματα να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μεγάλη πηγή ανησυχίας αποτελεί και η μη τήρηση των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Eurokinissi

Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι τα εξής:

  • Από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

  • Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο, Σάββατο, ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Σημειώνεται πως το επιβατικό κοινό θα πρέπει τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών. Επίσης, η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε ο Χ.Γώγος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά επόμενος είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα φυσικά, οπότε το ένα κάθισμα κενό είναι το 50% πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60% προσθέτοντας πως «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ΄όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».

«Πονοκέφαλος» τα πάρτι

Εντονος είναι, την ίδια ώρα, ο προβληματισμός για τα πάρτι που διεξάγονται σε σπίτια με δεκάδες άτομα να συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, αγνοώντας τις αυστηρές συστάσεις για την τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων.

Την Παρασκευή η Αστυνομία στη Μύκονο προχώρησε σε μια ακόμη σύλληψη ενοικιαστή βίλας στην οποία γινόταν πάρτι.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι πλέον συνεχείς στο νησί, τόσο για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, όσο και για την πάταξη της εγκληματικότητας και της ανομίας. Μάλιστα, την Πέμπτη, έγιναν 20 έλεγχοι σε μπιτς μπαρ και σε κέντρα διασκέδασης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στη Μύκονο, την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή τη συγκρότηση της νέας αστυνομικής Υπηρεσίας και ειδικότερα Υποδιεύθυνσης στο νησί, η οποία θα στελεχωθεί συνολικά με 120 νέους αστυνομικούς, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί η Μύκονος σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ακόμη, ότι θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι της Αστυνομίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους διασκέδασης και συναθροίσεων.

Eurokinissi

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος, που δεν ξέρουμε αν βρέθηκαν τα άτομα αυτά σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα μπιτς μπαρ. Είναι αδύνατο. Γι′ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Εξάλλου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, «γι αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν, γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο».

Προς ακύρωση των πανηγυριών

Ενα ακόμη σενάριο που βρίσκεται επί τάπητος είναι η απαγόρευση των πανηγυριών που λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα.

Ο συνωστισμός εκατοντάδων ατόμων στον ίδιο χώρο, έστω και αν αυτός είναι ανοικτός, είναι κάτι που οι αρχές θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

«Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Η εξαίρεση των εκκλησιών από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες π.χ. πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Αρα, έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως τον Δεκαπενταύγουστο να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Milos Bicanski via Getty Images

Υπέρ της χρήσης μάσκας ακόμη και στους ιερούς ναούς τάχθηκε, εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει χωρίς εξαιρέσεις.

«Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν πρέπει να κάνουμε υπακοή. Χρειάζεται όμως μια εξήγηση, η οποία έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι δυνατόν στα κομμωτήρια, στις πλαζ -όπου γίνονται συναθροίσεις- να μην επιβάλλονται τέτοια μέτρα και να επιβάλλονται στον χώρο της εκκλησίας», υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Σύμφωνα με κύκλους της Ιεράς Συνόδου, υπάρχει σύσταση εκ μέρους της Εκκλησίας, στους υπευθύνους των ιερών ναών, να εισέρχονται οι πιστοί φορώντας μάσκα, να κάνουν χρήση αντισηπτικών και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Νωρίτερα, πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό του κορονοϊού ενόψει της σημερινής και αυριανής μουσουλμανικής εορτής «Κουρμπάν Μπαϊράμ».

Παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου πολιτών τρίτων χωρών

Στο μεταξύ, παρατείνεται έως τις 14 Αυγούστου η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Η απαγόρευση, που λήφθηκε ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων παιδιών τους.

NurPhoto via Getty Images

Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης κοινής υπουργικής απόφασης εξαιρούνται και οι μόνιμοι κάτοικοι των εξής κρατών: Αυστραλία, Γεωργία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τους οποίους ισχύει ο δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξή τους στα σημεία εισόδου της χώρας μας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε στην Βουλή ότι πραγματοποιούνται 9.000 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινώς στις πύλες εισόδου της χώρας, οι ταξιδιώτες αυτοπεριορίζονται για ένα 24ωρο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ. «Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του» υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή