Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την 4η δόση σε ανοσοκατασταλμένους

Αυξάνονται οι νοσηλείες και στα παιδιά λόγω Ομικρον. Πώς θα βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους.
Eurokinissi

Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που θα χορηγηθεί σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, την ερχόμενη Πέμπτη (20/1) ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το απόγευμα της Δευτέρας (17/1).

Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και πάνω.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ξεπεράσαμε τους 18,6 εκατ. Το 72,6% του γενικού πληθυσμού (82,6% του ενήλικου) έχει κάνει την πρώτη δόση ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι πάνω από 7,2 εκατ., δηλαδή το 69% του γενικού πληθυσμού (78,6 του ενήλικου)

Αύξηση νοσηλειών και στα παιδιά αλλά καμία ανησυχία

«Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε στα στοιχεία νέας έρευνας από το Ηνωμένο Βασίλειο που επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, γεγονός που φαίνεται να ερμηνεύει τον περιορισμό της λοίμωξης στο ανώτερο αναπνευστικό και άρα την ηπιότερη λοίμωξη στον παιδικό πληθυσμό.

Οσον αφορά τις εγκύους, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το νεογνό, ενώ η λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο και για τη μητέρα και για το νεογνό», παραθέτοντας παράλληλα σχετικά στοιχεία από πρόσφατες μελέτες.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος αναφέρθηκε στα διοικητικά πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, που θα βεβαιώνονται σε μηνιαία βάση.

Η ενημέρωση των πολιτών, διευκρίνισε, θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες, δηλαδή μέσω του myΑade. Η ανάρτηση της επιβολής προστίμου θα γίνεται επίσης και στην ενότητα «Στοιχεία Οφειλών» του Taxis. Για την πρώτη φορά, αυτό θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται μετά από την παραλαβή των σχετικών καταλόγων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Περαιτέρω από τον κατάλογο αυτό θα εξαιρούνται πρόσωπα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλλουν αιτιολογημένη αίτηση αναίρεσης του προστίμου θα μπορούν να το πράττουν μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr με την χρήση των κωδικών taxis.

Επίσης μπορεί να υπάρξει και ενημέρωση για αλλαγή κατοικίας ή ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση με τον παραπάνω τρόπο.

Τέλος όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής σε περίπτωση που το πρόστιμο ακυρωθεί θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός τον επόμενο μήνα.