Διεθνής Αμνηστία: Οι ανεμβολίαστοι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα διακρίσεων

Με αφορμή τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην γειτονική Ιταλία.
SOPA Images via Getty Images

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δήλωση καλώντας την Ιταλία να αλλάξει τις αυστηρές πολιτικές της για τον κορονοϊό για να αποτρέψει πιθανές διακρίσεις σε βάρος των ανεμβολίαστων μετά από πρόσφατο κυβερνητικό διάταγμα.

Σε επίσημη δήλωση, που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία το Σάββατο, η οργάνωση προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να παράσχει εναλλακτικά προστατευτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας ή η διενέργεια εξετάσεων, προκειμένου να επιτραπεί στους μη εμβολιασμένους πολίτες να συνεχίσουν την εργασία τους και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επέμεινε, επίσης, ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας «πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αναγκαιότητας, της προσωρινότητας και της αναλογικότητας» και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει εάν η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να παραταθεί πέραν του Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς, οι οποίοι θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 15 Ιουνίου 2022, δεν αρκεί πλέον να φοράει κανείς μάσκα ή να έχει αρνητικό τεστ Covid-19 για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή, σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, για πρόσβαση τον χώρο εργασίας τους.

Η Διεθνής Αμνηστία Ιταλίας, τοπικό τμήμα του διεθνούς οργανισμού, σημείωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να δικαιολογηθεί και να επιβληθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ωστόσο, τέτοια περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, περιορισμένα χρονικά και να συνοδεύονται με λογική τεκμηριωμένη, καθώς να είναι ανάλογα με έναν θεμιτό σκοπό προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί να απολαμβάνει τα θεμελιώδη δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και την ιατρική περίθαλψη, ιδίως όσον αφορά τους ασθενείς χωρίς Covid, που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση» , ανέφερε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό για όλους ηλικίας άνω των 50 ετών. Το εμβόλιο απαιτείται επίσης για πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε μια σειρά από άλλες υπηρεσίες. Η Ιταλία ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έλαβε τέτοια μέτρα, με στόχο να αμβλύνει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας και να μειώσει πιθανούς θανάτους.

Πριν από αυτό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είχε καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όλοι οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν ή να έχουν αρνητικά τεστ Covid-19 προκειμένου να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους. Η άρνηση θα οδηγούσε σε αναστολή εργασίας χωρίς αμοιβή.

(με πληροφορίες από RT)

Δημοφιλή