ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/01/2019 16:57 EET

Αντιδράσεις των κομμάτων μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ανακοινώσεις και δηλώσεις μετά την κρίσιμη ψηφοφορία.

Eurokinissi

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Διαβάστε επίσης:

-Δηλώσεις Τσίπρα - Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια από Ζάεφ και ξένους ηγέτες

«Η 25η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί ιστορική ημερομηνία για την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας. Με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξε μια νέα πορεία, αλλάζοντας ριζικά το πολιτικό σκηνικό» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, στον απόηχο της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

«Σήμερα, ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που δίνει τέλος στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς του παρελθόντος. Προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια , τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Αφήνουμε πίσω μας την πατριδοκαπηλία και το μίσος, και με αυτοπεποίθηση και θάρρος ανοίγουμε νέους δρόμους, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Με ιστορικές μεταρρυθμίσεις, που κάποια χρόνια πριν φάνταζαν αδιανόητες. Η Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Σήμερα είναι μία δύσκολη, μία στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, με μία ευκαιριακή πλειοψηφία, ψήφισε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μία εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ”ναι” εκεί που όλοι οι προκάτοχοί του είπαν ”όχι”. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος. Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω, κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση» πρόσθεσε.

«Σήμερα, η Βουλή πήρε μία απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και ενισχύει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Το Ποτάμι έχοντας ως οδηγό την εθνική και όχι την κομματική πυξίδα στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σπάει τη μονοπώληση του ονόματος της «Μακεδονίας» από τη γειτονική μας χώρα. Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αντιθέτως είναι στο χέρι μας να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη στην οικονομία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό. Η γεωπολιτικά ευαίσθητη γειτονιά μας έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη και συνεργασία. Να ενισχύουμε διαρκώς όσα μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα στα Βαλκάνια. Πρέπει να το κερδίσουμε» πρόσθεσε.

«Ορκιζόμαστε, σαν Ένωση Κεντρώων να ανατρέψουμε και να ακυρώσουμε αυτή τη βρωμερή συμφωνία με νέο δημοψήφισμα αμέσως μετά τις εκλογές» δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής αμέσως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε ακόμα ότι « η Ένωση Κεντρώων, για να στηρίξει κυβέρνηση, αυτή θα κάνει δημοψήφισμα, θα βγει ένα 80% κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και θα κάνουμε εξαγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη και στις μεγάλες δυνάμεις ότι ο Ελληνικός λαός εκβιάστηκε από τον κ. Τσίπρα».

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε τη Συμφωνία προδοσία λέγοντας:« Η πρώτη ήταν η συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου που έκανε ο Κων. Καραμανλής και έβαλε τον Τούρκο εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο, η δεύτερη του Ιωαννίδη ο οποίος έδωσε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους και η τρίτη αυτή που έγινε επί Τσίπρα και προδόθηκε η Μακεδονία». Τέλος, ερωτηθείς για την κίνηση του βουλευτή του κόμματός του κ. Σαρρίδη να σηκώσει πανό στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε: «Εγώ βουλευτές δεν σχολιάζω. Εμείς είπαμε όχι όλοι και αυτό μου αρκεί».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)