ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/08/2018 14:45 EEST | Updated 02/08/2018 15:10 EEST

Αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΝΔ για τα αυθαίρετα

Eurokinissi

Αντιπαράθεση σημειώθηκε την Πέμπτη μεταξύ ΝΔ και Μεγάρου Μαξίμου, γύρω από το ζήτημα των αυθαιρέτων και την τροπολογία για την επίσπευση των κατεδαφίσεων.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης αναβάλλεται επί 3,5 χρόνια η εκτέλεση 1639 αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης στην Αττική, οι οποίες έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό.

«Στο σχέδιο παραπλάνησης και εντυπωσιασμού  του κ. Τσίπρα εντάσσεται και η κατάθεση τροπολογίας δήθεν για την επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών από τον αρμόδιο υπουργό, παρόλο που επί τρεισήμισι χρόνια υπάρχουν 1639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική,  που έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό και δεν εκτελούνται με ευθύνη της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας ο πρώτος υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ”εξαιρετικά επείγον” αίτημά του στις 17/2/2015 ζητά την αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας. Ακόμη στις 29/10/2015 ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  ζητά την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στην Δημοτική ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας».

Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Epsilon, παρουσίασε έγγραφα της περιόδου 2015 με τις υπογραφές των τότε υπουργών Εσωτερικών (Ν. Βούτσης, Π. Κουρουμπλής), που ζητούσαν την αναβολή κατεδαφίσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση για να κρύψει την ευθύνη της. 

Το γραφείο Τύπου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση όπου κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε «φτηνούς αντιπερισπασμούς».

«Η ΝΔ δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Ξέρει να φωνάζει, αλλά όταν έρχεται η ώρα των έργων, των μεταρρυθμίσεων και της αποφασιστικότητας αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι το παλαιού πολιτικού συστήματος. Επιδίδεται σε φτηνούς αντιπερισπασμούς ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το κόμμα της πελατείας, των ρουσφετιών, και της αυθαιρεσίας. Δεν μπορεί λοιπόν, το κόμμα των “αναψυκτηρίων”, και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί “ηλίθια” την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να μας κουνάει το δάχτυλο αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα “φωτιά”. Καλά θα κάνει η ΝΔ να στηρίξει και στην πράξη τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία και να μην υπονομεύει, σε κάθε βήμα της, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Επίσης, σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για «υποκρισία»: «Η υποκρισία της ΝΔ πραγματικά ξεπερνάει κάθε όριο. Κάθε μέρα που περνάει βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ανευθυνότητα.  Σήμερα η κ. Σπυράκη με περίσσιο θράσος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε από το 2007 κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Λίγες μέρες πριν, ο  κ. Βορίδης δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει παντού αυθαίρετα, δεν είναι το Μονακό ή η Ελβετία, και δεν πρέπει να αναζητηθούν στη δόμηση οι αιτίες της καταστροφής. Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Και πόσο θα συνεχιστεί η σπέκουλα και η προπαγάνδα της ΝΔ για την τραγωδία;».