Αντίστροφη μέτρηση για τις αντικειμενικές τιμές και την οριστικοποίηση του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις αντικειμενικές τιμές και την οριστικοποίηση του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ
Sooc

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές τιμές και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Όλα δείχνουν ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας που το σίριαλ των νέων αντικειμενικών τιμών τουλάχιστον για αυτή τη φάση θα ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου θα ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι βέβαιος για την τελική μέθοδο υπολογισμού του φόρου, τουλάχιστον πριν οριστικοποιηθούν οι τιμές ζώνης.

Η λύση του πολύ δύσκολου γρίφου για τις νέες αντικειμενικές τιμές, θα φέρει τη λύση και για τον υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις αντικειμενικές πριν ανακοινωθούν οι νέες τιμές θα περάσουν από «καλλωπισμό» προκειμένου να μην προκληθούν εντάσεις από «παραφουσκωμένα» ειδοποιητήρια του φόρου.

Ως εκ τούτου πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Οικονομικό επιτελείο εξετάζουν διαφορετικά σενάρια προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή και έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα το πιο πιθανό είναι να υπάρχει πρόληψη ώστε οι αυξομειώσεις των αντικειμενικών τιμών να μην αλλάξουν τιμή ζώνης το ακίνητο. Ειδικά σε περιοχές που οι τιμές ζώνης είναι χαμηλές και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, στόχος είναι να μην αλλάξουν κλιμάκια τα ακίνητα.

Αντίστοιχα όμως σημαντικές αλλαγές δεν αναμένονται και στα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης πρόκειται να μειωθούν. Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τους στόχους εσόδων, φαίνεται πως και εκεί ο φόρος θα μείνει αμετάβλητος.

Η υλοποίηση βέβαια του συγκεκριμένου σχεδίου έχει να κάνει με τις τελικές ανακοινώσεις αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές τιμές. Και αυτό γιατί είναι πιθανό σε κάποιες περιοχές οι αλλαγές να είναι σημαντικές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραμείνει αμετάβλητος ο φόρος. Ανάλογα με την έκταση τέτοιων περιπτώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει και το κατά πόσο μπορεί να εφαρμόσει το σενάριο ώστε να παραμείνει αμετάβλητος ο φόρος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να αλλάξουν τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν. ΟΙ αλλαγές αυτές είναι δεδομένο ότι δεν θα αφορούν το φόρο που θα πληρωθεί φέτος αλλά την επόμενη χρονιά. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως οι αλλαγές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τα έσοδα καθώς οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να πειράξουν τον εισπρακτικό στόχο του ΕΝΦΙΑ.

Δημοφιλή