ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2018 07:42 EEST

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές τιμές

Eurokinissi

Η ώρα των νέων αντικειμενικών τιμών έφτασε. Μετά από πολύμηνη επεξεργασία των στοιχείων και «ζύγισμα» των πολιτικών, αλλά και οικονομικών επιπτώσεων το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Τις προηγούμενες ημέρες αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν και τους τελευταίους υπολογισμούς τρέχοντας τα τελικά σενάρια προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε οι αποφάσεις λήφθηκαν και πλέον έρχεται η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης και μαζί η τροπολογία με τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Μετά και τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα με τις νέες τιμές ζώνης ο κατάλογος έκλεισε και πλέον αναμένεται η δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων για να γίνουν και νόμος του κράτους.

Παράλληλα θα κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ως τιμές ζώνης για την υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 θα ορίζονται οι νέες, οι οποίες θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρεμβάσεις όμως θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού του φόρου προκειμένου ο ΕΝΦΙΑ να συνεχίζει να βεβαιώνει 3,2 δισ. ευρώ, να φέρνει στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα να μην εκτοξεύει το φόρο σε συγκεκριμένες περιοχές και ειδικά, συνοικίες με χαμηλές τιμές ζώνης.

Με παρεμβάσεις στους συντελεστές και στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περιορίσει τις «στρεβλώσεις» του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι στις δοκιμές αποδείχθηκε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στον υπολογισμό του φόρου. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τον αν θα αλλάξει η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι τουλάχιστον να εκδοθούν όλα τα καινούργια εκκαθαριστικά.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν τα «πάνω κάτω» και στους υπόλοιπους φόρους με τους οποίους βαρύνονται τα ακίνητα.  Συγκεκριμένα θα φέρουν να πάνω κάτω στις μεταβιβάσεις και θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Στις περιοχές οι οποίες θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν παραπάνω Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) θα πάρουν την ανηφόρα, το τεκμήριο της κατοικίας θα φουσκώσει. Κίνδυνος υπάρχει και για πολλούς φορολογούμενους να αποκλειστούν από κοινωνικά επιδόματα (π.χ. πετρελαίου θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και ενδεχομένως να χάνουν την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επειδή με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα μεγαλώσει η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

 

Sponsored Post