AP: Δραστική ανακαίνιση στο παραμελημένο νεκροταφείο μεταναστών στη Λέσβο (Εικόνες)

Η φιλανθρωπική οργάνωση Earth Medicine που ανέλαβε το έργο στο χωριό Κάτω Τρίτος, παρέδωσε το επανασχεδιασμένο νεκροταφείο στους δημοτικούς υπαλλήλους.
via Associated Press

Οι περισσότεροι πνίγηκαν κατά τον επικίνδυνο θαλάσσιο διάπλου από τη γειτονική Τουρκία, ενώ άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια σε καταυλισμούς μεταναστών στο ελληνικό νησί της Λέσβου.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ένας αυτοσχέδιος χώρος ταφής μεταναστών στο νησί καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε για να προσφέρει έναν αξιοπρεπή τόπο ανάπαυσης για τους νεκρούς αλλά και για να τους επισκέπτονται οι συγγενείς τους, αναφέρει το Associated Press σε σχετικό άρθρο,

Η Earth Medicine, η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Λέσβο που ανέλαβε το έργο κοντά στο χωριό Κάτω Τρίτος, παρέδωσε επίσημα το ανασχεδιασμένο νεκροταφείο στους δημοτικούς υπαλλήλους την Τετάρτη.

via Associated Press

«Θέλαμε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα νεκροταφείο, (κυρίως) για ανθρώπους που πέθαναν στη θάλασσα - κάποιοι από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ κάποιοι άλλοι όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Earth Medicine Δημήτρης Πατούνης. «Παλαιότερα ήταν απλώς ένα χωράφι».

Νεκροταφείο προσφύγων, που διέφυγαν από τον πόλεμο στις χώρες τους και πέθαναν στο Αιγαίο πέλαγος στο δρόμο τους προς την Ευρώπη στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στον Κάτω Τρίτο στη Λέσβο, Ελλάδα
Νεκροταφείο προσφύγων, που διέφυγαν από τον πόλεμο στις χώρες τους και πέθαναν στο Αιγαίο πέλαγος στο δρόμο τους προς την Ευρώπη στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στον Κάτω Τρίτο στη Λέσβο, Ελλάδα
NurPhoto via Getty Images

Εδώ και χρόνια, η Λέσβος αποτελεί σημαντικό προορισμό για τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στοιβαγμένοι σε μικρά, ακατάλληλα σκάφη που τους παρέχουν συμμορίες λαθρεμπόρων. Περίπου 3.800 άνθρωποι έχουν κάνει το ταξίδι αυτό μέχρι στιγμής φέτος.

Πριν από την επέμβαση της Earth Medicine, οι πνιγμένοι μέσα στα αγριόχορτα τάφοι χαρακτηρίζονταν από μια απλή πέτρα μ′ έναν αριθμό γραμμένο πάνω της με μαρκαδόρο, ή, στις σπάνιες περιπτώσεις που ήταν διαθέσιμο, ένα όνομα. Επί του παρόντος, περίπου 200 τακτοποιημένες, ομοιόμορφες γκρίζες πλάκες γεμάτες με λευκό χαλίκι καλύπτουν κάθε τάφο, αναγράφοντας με σαφήνεια ό,τι είναι γνωστό για τον κάτοχό του.

via Associated Press

«Πλέον οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο κανονικά όταν ταυτοποιούνται οι (νεκροί) συγγενείς τους», δήλωσε ο Πατούνης.

via Associated Press

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το νεκροταφείο είναι μη θρησκευτικό, με τις πρόσφατες τελετές ταφής να πραγματοποιούνται από έναν ιμάμη, έναν ελληνορθόδοξο ή έναν καθολικό ιερέα, ανάλογα με τις γνωστές πεποιθήσεις του εκλιπόντος.

″Αυτό έγινε με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς καμία θρησκευτική ένταξη”, δήλωσε ο Πατούνης.

via Associated Press

Το νεκροταφείο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον Κάτω Τρίτο στην κεντρική Λέσβο, περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη. Άλλοι μετανάστες έχουν ταφεί στο παρελθόν σε δημοτικά νεκροταφεία σε άλλα μέρη του νησιού, αλλά αυτό είναι το μοναδικό νεκροταφείο ειδικά για μετανάστες.

Δημοφιλή