ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2020 07:12 EEST

Από μαθήτριες, εργάτριες του σεξ: Η παιδική εργασία οργιάζει στην Κένυα μετά την πανδημία

Έφηβες άφησαν το σχολείο για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους που επλήγησαν οικονομικά μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.

ASSOCIATED PRESS

Τα έφηβα κορίτσια στην Κένυα δεν θυμούνται καν με πόσους άνδρες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν τους επτά τελευταίους μήνες, από τότε που ο κορονοϊός έκλεισε τα σχολεία τους.

Με δάκρυα στα μάτια θυμούνται τις στιγμές που δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση και έπειτα ξυλοκοπήθηκαν, όταν ζητήθηκαν να πληρωθούν με 1 μόλις δολάριο, για να βοηθήσουν την οικογένειά τους, η οποία επλήγη οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μιλώντας στο Associated Press, από το ενοικιαζόμενο δωμάτιο τους στην πρωτεύουσα της Κένυας, τα κορίτσια λένε πως ο κίνδυνος μόλυνσης με τον Covid-19 ή τον HIV δεν τα προβληματίζει ιδιαίτερα σε μια εποχή που η επιβίωσή τους είναι υψίστης σημασίας.

ASSOCIATED PRESS

 

«Εάν κερδίσουμε 5 δολάρια το διάστημα αυτό, για εμάς είναι χρυσός», τονίζει μια κοπέλα μόλις 16 ετών, που στέκεται σε ένα κρεβάτι που μοιράζεται με δύο άλλα κορίτσια, τα οποία μάλιστα αποκαλεί «φίλες για μια ζωή».

Οι νεαρές εργάτριες του σεξ που κατοικούν σε αυτό τον χώρο συγκεντρώνουν όλες μαζί χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι τους που ανέρχεται σε 20 δολάρια.

Σύμφωνα με την Unicef, η μάχη που τόσα χρόνια δίνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας μπορεί να πάει χαμένη εξαιτίας της πανδημίας.

Η πρώτη αξιοσημείωτη άνοδος στον αριθμό των ανήλικων παιδιών που αναγκάστηκαν να εργάζονται σημειώθηκε το 2000. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι πιθανό να κινδυνεύσουν και να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης το διάστημα αυτό και ενώ πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά.

ASSOCIATED PRESS

 

Η Μαίρη Μουγκούρ, πρώην εργάτρια του σεξ, ίδρυσε το «Night Nurse» ώστε να σώσει όσα κορίτσια ακολούθησαν τον δικό της δρόμο. Η ίδια επισημαίνει πως από τότε που τα σχολεία έκλεισαν τον Μάρτιο, περίπου 1.000 μαθήτριες ξεκίνησαν να κάνουν αυτή τη δουλειά στις γειτονιές του Ναϊρόμπι. Οι περισσότερες προσπαθούν να βοηθήσουν τους γονείς τους με τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την Μουγκούρ, η μικρότερη εργαζόμενη είναι μόλις 11 ετών. Οι περισσότερες από τις κοπέλες κέρδιζαν κάποια χρήματα, καθώς συμμετείχαν σε μια ομάδα χορού. Με την καραντίνα όμως που επιβλήθηκε, έπαψαν να έρχονται και τα έσοδα.

ASSOCIATED PRESS

 

«Τώρα δίνω στη μητέρα μου περίπου 2 δολάρια κάθε μέρα και αυτό είναι μια σημαντική βοήθεια για εκείνη», σχολιάζει ένα από τα κορίτσια. Κάπου αλλού στο Ναϊρόμπι, η ανύπαντρη μητέρα, Φλωρεντία Μούμπουα και τα τρία παιδιά της, ηλικίας 7, 10 και 12 ετών, εργάζονται σκληρά σε ένα λατομείο για να βγάλουν χρήματα.

Η εργασία είναι επικίνδυνη, αλλά η 34χρονη μητέρα εξηγεί πως δεν έχει άλλη επιλογή, αφού έχασε τη δουλειά της όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας. «Πρέπει να δουλέψω με τα παιδιά γιατί πρέπει να τρώνε. Όταν εργαζόμαστε ομαδικά, βγάζουμε αρκετά χρήματα για το μεσημεριανό μας γεύμα, το πρωινό και το δείπνο μας», συμπληρώνει.

ASSOCIATED PRESS

 

Σύμφωνα με την περσινή έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η Κένυα έχει καταγράψει κάποια σχετική πρόοδο στην εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση, ωστόσο πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.

ASSOCIATED PRESS

 

Να σημειωθεί ότι η Κένυα προς το παρόν αρνείται να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων του Covid-19 που καταγράφονται. Σταδιακά σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι τα σχολεία αυτό το μήνα.

ASSOCIATED PRESS

 

Οι διεθνείς οργανώσεις ωστόσο αναφέρουν πως τα παιδιά που άφησαν το σχολεία για να εργαστούν δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα θρανία.

ASSOCIATED PRESS