Από Νιγηρία σε Κανάρια Νησιά: Στριμωγμένοι 11 μέρες στο πηδάλιο πλοίου, πλέοντας 2.700 νμ στον Ατλαντικό

Η φωτογραφία μαρτυρά όχι μόνο τις ασύλληπτες αντιξοότητες του ταξιδιού αλλά και το μέγεθος της απελπισίας των ανθρώπων. Δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι.
EFE Canarias/Twitter
EFE Canarias/Twitter
EFE Canarias/Twitter

Τρεις άνδρες που ταξίδευαν παράνομα σε τάνκερ ισορροπώντας επί 11 ημέρες στο πηδάλιο που βρίσκεται κάτω από την ίσαλο γραμμή, απομάκρυνε η ισπανική ακτοφυλακή κατά τον κατάπλου στα Κανάρια Νησιά.

Στην φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα, οι τρεις Νιγηριανοί διακρίνονται σκαρφαλωμένοι στο πηδάλιο του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε πετρελαιοειδή και χημικά και φέρει την ονομασία Alithini II.

Το πλοίο σημαίας Μάλτας, έφτασε στο Λας Πάλμας, όπως γράφει ο Guαrdian, το απόγευμα της Δευτέρας μετά από ένα ταξίδι έχοντας διανύσει 2.700 νμ και πλέοντας την θάλασσα του Ατλαντικού Ωκεανού μετά τον απόπλου από το Λάγος στη Νιγηρία.

Σύμφωνα δε με τους Times, οι τρεις μετανάστες υπέφεραν από αφυδάτωση και παρουσίαζαν υποθερμία και αμέσως διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Όπως διαπιστώθηκε όχι μόνο δεν είχαν καμία αποσκευή αλλά και ο διαθέσιμος χώρος στο πηδάλιο του πλοίου δεν επαρκούσε ούτε για να σταθούν όρθιοι.

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μαρτυρά όχι μόνο τις ασύλληπτες αντιξοότητες αυτού του ταξιδιού αλλά και το μέγεθος της απελπισίας αυτών των ανθρώπων.

Η εκτεταμένη φτώχεια στη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής, οδηγεί όλο και περισσότερους νέους στην αναζήτηση ευκαιριών, με κάθε τρόπο, για μεταβούν σε άλλες χώρες και να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η λαθρεπιβίβαση είναι ένας εξ αυτών αν και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Τον Σεπτέμβριο, δώδεκα Νιγηριανοί διασώθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβερίας αφού είχαν κρυφτεί σε ένα πλοίο νηολογίου ασιατικής χώρας. Όπως κατήγγειλαν, αφού τους εντόπισαν, τους βασάνισαν και τους πέταξαν στην θάλασσα.

Ανάλογη περίπτωση με την τωρινή, των τριών ανδρών, είχε αποκαλυφθεί και τον Οκτώβριο του 2020. Τότε τέσσερα άτομα είχαν στριμωχτεί επίσης στο πηδάλιο ενός πετρελαιοφόρου που απέπλευσε από το Λάγος, και έμειναν εκεί κρυμμένοι για 10 ημέρες προτού εντοπιστούν καθώς το πλοίο έμπαινε στο Λας Πάλμας.

Η Txema Santana, δημοσιογράφος και σύμβουλος μετανάστευσης της κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, σχολίασε στο Twitter: «Δεν είναι η πρώτοι και δεν θα είναι τελευταίοι. Οι λαθρεπιβάτες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη».

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στα Κανάρια Νησιά έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα από τα τέλη του 2019, μετά την ενίσχυση των ελέγχων στις μεσογειακές διαδρομές. Τα ισπανικά στοιχεία δείχνουν ότι η θαλάσσια μετανάστευση στο αρχιπέλαγος αυξήθηκε κατά 51% τους πρώτους πέντε μήνες του του 2022.

Δημοφιλή