Από πυρά του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε η δημοσιογράφος, Σιρίν Αμπού Ακλεχ, λέει ο ΟΗΕ

Όλες οι πληροφορίες καταρρίπτουν του ισχυρισμούς του Ισράηλ πως δήθεν μπορεί να έπεσε νεκρή από αδιευκρίνιστα παλαιστινιακά πυρά.
Ammar Awad via Reuters

Η δολοφονία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ οφείλεται σε πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

«Ολες οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει - προερχόμενες και από τον ισραηλινό στρατό και τον παλαιστίνιο γενικό εισαγγελέα - συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα πυρά που σκότωσαν την Σιρίν Αμπού Ακλεχ και τραυμάτισαν τον συνάδελφό της Αλι Σαμούντι προέρχονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και όχι από αδιευκρίνιστα παλαιστινιακά πυρά, όπως ισχυρίζονταν οι ισραηλινές αρχές», ανακοίνωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενόπλων Παλαιστινίων κοντά στους δημοιογράφους», τόνισε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν ξεκίνησαν δικαστική έρευνα».

Το δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε χθες ότι, σύμφωνα με την έρευνά του, η σφαίρα που έπληξε στο κεφάλι την παλαιστινοαμερικανή δημοσιογράφο είναι αμερικανικής κατασκευής, είναι σχεδιασμένη για να διαπερνά θωρακισμένες επιφάνειες και χρησιμοποιείται στα τουφέκια M4, με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η στρατιωτική μονάδα που βρισκόταν στο σημείο και κατηγορήθηκε για τον φόνο της Σιρίν Αμπού Ακλεχ.

Η δημοσιογράφος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την εγγραφή «Press» και προστατευτικό κράνος όταν χτυπήθηκε από την σφαίρα, η οποία την έπληξε σε ακάλυπτο σημείο του προσώπου της.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή