Συγκρούσεις αστυνομικών με πενθούντες στην κηδεία της δολοφονημένης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος και λίγο έλειψε να πέσει το φέρετρο κάτω.
Οικογένεια και φίλοι μεταφέρουν το φέρετρο της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ η οποία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της κηδείας της στην Ιερουσαλήμ, στις 13 Μαΐου 2022.
Οικογένεια και φίλοι μεταφέρουν το φέρετρο της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ η οποία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της κηδείας της στην Ιερουσαλήμ, στις 13 Μαΐου 2022.
REUTERS/Ammar Awad

Η ισραηλινή αστυνομία συγκρούστηκε με Παλαιστίνιους πενθούντες που συγκεντρώθηκαν γύρω από το φέρετρο της δολοφονημένης δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ , κατά την έναρξη της νεκρώσιμης πομπής της στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή.

Οι μασκοφόροι αστυνομικοί αντιμετώπισαν δεκάδες Παλαιστίνιους που κυμάτιζαν σημαίες και φώναζαν στο συγκρότημα του νοσοκομείου του Αγίου Ιωσήφ στην ανατολική Ιερουσαλήμ η οποία έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, όπως κατέγραψαν τηλεοπτικά πλάνα.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος και κάποια στιγμή η ομάδα που μετέφερε το φέρετρό της στηρίχτηκε σε έναν τοίχο. Μάλιστα παραλίγο να της πέσει το φέρετρο, αλλά το πρόλαβαν πριν το ένα άκρο του χτυπήσει στο έδαφος.

Οι βίαιες σκηνές απεικονίζουν την αυξανόμενη οργή για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera και ρίχνουν περαιτέρω λάδι στη φωτιά σε μια ήδη μαινόμενη σύγκρουση.

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ , η οποία είχε καλύψει τις παλαιστινιακές υποθέσεις και ρεπορτάζ της Μέσης Ανατολής για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πυροβολήθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για μια ισραηλινή επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τετάρτη.

Οι παλαιστινιακές αρχές κατηγόρησαν για τη δολοφονία της τις ισραηλινές δυνάμεις. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, αρχικά υποστήριξε ότι μπορεί να προήλθε από πυρά των Παλαιστινίων, αλλά οι αξιωματούχοι της είπαν επίσης ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να ήταν όντως ισραηλινά τα πυρά που την σκότωσαν.

Την Παρασκευή, η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι η ομάδα των Παλαιστινίων που περιέγραψε ως ταραχοποιούς, άρχισε να πετάει πέτρες στο συγκρότημα του νοσοκομείου. «Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να δράσουν», πρόσθεσαν. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις παλαιστινιακές αρχές.

NurPhoto via Getty Images
REUTERS/Ammar Awad

Λίγα λεπτά αργότερα, το φέρετρο της Αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου, χριστιανής στο θρήσκευμα, τοποθετήθηκε σε ένα όχημα που κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Περιτειχισμένη Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου η τελετή προχώρησε ειρηνικά.

Ammar Awad via Reuters

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Παρασκευή ότι η αρχική του έρευνα «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή των πυροβολισμών που έπληξαν και σκότωσαν την κυρία Αμπού Άκλεχ ».

Η έρευνα έθεσε δύο πιθανότητες, ανέφερε ο στρατός σε δήλωση. Το πρώτο, ότι η δημοσιογράφος δέχτηκε πυρά από Παλαιστίνιους μαχητές που έριξαν δεκάδες σφαίρες προς τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα προς «την κατεύθυνση όπου βρισκόταν ήταν η κυρία Αμπού Άκλεχ».

Το δεύτερο σενάριο, ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης ανταπέδωσε τα πυρά από ένα τζιπ προς έναν ένοπλο και την πέτυχε «κατά λάθος». Το όχημα βρισκόταν περίπου 200 μέτρα από τη Αμπού Άκλεχ είπε ο στρατός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επανέλαβαν την Παρασκευή τις επιδρομές τους στα περίχωρα της Τζενίν, όπου σκοτώθηκε η Αμπού Ακλέχ.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο στρατός είπε ότι ένας Ισραηλινός αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε, όπως είπε, αντιτρομοκρατική δραστηριότητα.

Η Ταξιαρχία Τζενίν, μια ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμετείχαν σε ένοπλες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν και οι κάτοικοι είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν μαχητή της Ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο θάνατος της δημοσιογράφου έχει προκαλέσει ευρεία καταδίκη. Βίντεο από τις στιγμές μετά τον πυροβολισμό της έδειχνε την Αμπού Ακλέχ , 51 ετών, να φορά ένα μπλε γιλέκο με την ένδειξη “Press”.

Τουλάχιστον δύο από τους συναδέλφους της που ήταν μαζί της είπαν ότι είχαν δεχτεί πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και ότι δεν βρίσκονταν κοντά σε μαχητές.

Ammar Awad via Reuters

Δημοφιλή