Από την δίνη του πολέμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Από την δίνη του πολέμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Matthew Childs / Reuters

Την τρέχουσα χρονική περίοδο διεξάγεται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά γεγονότα, μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία. Ανέκαθεν, το Παγκόσμιο Κύπελλο καθήλωνε εκατομμύρια τηλεθεατών στους δέκτες, οι οποίοι σαγηνεύονται από τους αστέρες και την γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί σχεδόν για 1 μήνα κάθε 4 χρόνια. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι πολλοί και σε καθημερινή βάση με το κοινό να αναμένει την έναρξή τους και κάθε μαγική ενέργεια των αγαπημένων του πρωταγωνιστών. Λάμψη, πολυδάπανες τελετές λήξης και έναρξης, ποδοσφαιρικοί αστέρες όπως Μέσι, Κριστιάνο και άλλοι πολλοί κατά το παρελθόν συνθέτουν τον μαγικό κόσμο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, ο δρόμος για τους ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν δύσβατος για την πλειοψηφία, ορισμένοι εξ αυτών όμως ήρθαν αντιμέτωποι με δύσκολες και επίπονες καταστάσεις πολέμων και εκδιωγμών προτού ανατείλουν στον αστερισμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με αφορμή την 20η Ιουνίου και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ξέφυγαν από την δίνη του πολέμου και της γενικευμένης βίας και πλέον έχουν φθάσει να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Λούκα Μόντριτς

Ivan Alvarado / Reuters

Γεννημένος το 1985 στο χωριό Ζάτον Ομπροβάτσκι, 45 χλμ έξω από το Ζαντάρ, ο σταρ πλέον της Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε από την ηλικία των 6 ετών αντιμέτωπος με τον πόλεμο για την Ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991. Τον Ιούνιο του 1991 τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, με την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να στέλνει ομοσπονδιακά στρατεύματα και στις 2 χώρες. Παρά την αιφνιδιαστική απόσχιση της Σλοβενίας, στην Κροατία, όπου ζούσαν 600,000 Σέρβοι, διεξήχθησαν ειδεχθείς στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η περιοχή όπου μεγάλωσε ο Λούκα Μόντριτς άμεσα καταλήφθηκε από ντόπιους Σέρβους με την βοήθεια του σερβικού στρατού, οι οποίοι απέκοψαν την επικοινωνία και μεταφορά στην περιοχή. Στις 18 Δεκεμβρίου 1991 ο πατέρας του Μόντριτς δολοφονείται και εν συνεχεία η οικογένεια του εγκαθίσταται σε ξενοδοχείο στο Ζαντάρ, όπου και διέμειναν εκεί για αρκετά χρόνια.

Βίκτορ Μόουζες

Ivan Alvarado / Reuters

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη είναι και η ιστορία του Νιγηριανού Βίκτορ Μόουζες, γεννημένος το 1990 στην Καντούνα της Νιγηρίας. Το 2000 είχαν ξεκινήσει θρησκευτικές διαμάχες στην Bόρεια πλευρά της Νιγηρίας μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας, όπου περισσότεροι από 2,000 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους. Αιτία ήταν η επιβολή της Σαρία στην Καντούνα. Ένα χρόνο αργότερα, οι γονείς του 11χρονου τότε ακραίου χαφ της Τσέλσι- ο πατέρας του ήταν πάστορας- δολοφονήθηκαν, ενώ αυτός έπαιζε ποδόσφαιρο στην γειτονιά. Προκειμένου να διαφύγει από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, οι συγγενείς του μάζεψαν λεφτά και ταξίδεψε σε ηλικία 11 ετών στην Αγγλία για αίτηση ασύλου και φοίτησε στο Stanley Technical High School.

Στιβ Μανταντά

John Sibley / Reuters

Ο διεθνής τερματοφύλακας με τα χρώματα της Γαλλίας Στιβ Μανταντά γεννήθηκε το 1985 και έζησε τα πρώτα χρόνια του στο Ζαϊρ, πλέον Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Για περισσότερα από 30 χρόνια Πρόεδρος του Ζαϊρ ήταν ο Μομπούτου Σέσε Σέκο. H δεκαετία του 90’, περίοδος όπου η οικογένεια του Στιβ Μανταντά έφυγε από την πατρίδα της αρχικά για την Λιέγη του Βελγίου και μετέπειτα για την Γαλλία ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης. Τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μομπούτου επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο και ο μέσος όρος ζωής έπεσε στα 40 χρόνια. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος και να επέλθει η ανατροπή του Μομπούτου από τον Καμπιλά.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι οι μόνες που αφορούν ποδοσφαιριστές που ξέφυγαν από εμπόλεμη κατάσταση και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, φθάνοντας να αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλα αθλήματα υπάρχουν πολλά παραδείγματα και διάφορες ιστορίες που κρύβονται πίσω από το λαμπερό κόσμο του λαοφιλέστερου αθλήματος. Ποδοσφαιριστές όπως ο Τσόρλουκα, ο Ράκιτιτς, ο Σίστο και άλλοι είναι περιπτώσεις παιδιών που διέφυγαν του πολέμου, ξεπέρασαν τα εμπόδια και υλοποίησαν τα όνειρά τους, αγωνιζόμενοι στην κορυφαία διοργάνωση.

Δημοφιλή