ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/12/2018 14:42 EET | Updated 04/12/2018 18:35 EET

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση των κατηγορουμένων για το κύκλωμα χρυσού: Δεν συναινεί η Εισαγγελία

Eurokinissi

Δίχασε τα πολιτικά κόμματα η υπόθεση του Ριχάρδου, καθώς λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, η Εισαγγελία δεν συμφώνησε στην αποφυλάκιση των  κατηγορουμένων.

Το πολιτικό κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν πηγές της ΝΔ διαπίστωσαν «φιάσκο Τσίπρα» στο θέμα Ριχάρδου και κυβερνητικές πηγές της απάντησαν ότι «δουλεύουν για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού».

Συγκεκριμένα, όταν έγινε γνωστό ότι επίκειται αποφυλάκιση του Ριχάρδου και των συνεργών του, πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για «φιάσκο Τσίπρα» και ανέφεραν ότι, αν και η δίωξη βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτή στη Βουλή για να κερδίσει πόντους στην πολιτική αντιπαράθεση. «Όμως οι εξελίξεις τον διαψεύδουν πανηγυρικά και σε αυτό το θέμα» εκτιμούσαν οι πηγές της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης που ερευνάται από την Δικαιοσύνη.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από κυβερνητικές πηγές. «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το σχόλιο πηγών της ΝΔ περί φιάσκου για την υπόθεση του Ριχάρδου» υπογραμμίζουν και θέτουν δύο ερωτήματα: «Από πότε βάλθηκαν στη ΝΔ να δουλεύουν και για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού; Αυτή είναι η δήθεν έγνοια τους για την ανομία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας;».

«Λίγη περισσότερη υπομονή και εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές δεν θα έβλαπτε» είναι η σύσταση των κυβερνητικών πηγών προς την ΝΔ. 

ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα χρυσού: Οι Εισαγγελείς μας συνεχάρησαν για το χειρισμό της υπόθεσης

 Σε διαρροή για το «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει μετά τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην άτυπη ενημέρωση, που αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία για τον χειρισμό της υπόθεσης, αναφέρεται:

«Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».


Δεν αποφυλακίστηκαν


Την εμπλοκή στην αποφυλάκιση των οκτώ κρατουμένων για την υπόθεση εξαγωγών χρυσού δημιούργησε η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελίας στις διατάξεις της ανακρίτριας για την άρση της κράτησης τους.

Λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, η Εισαγγελία δεν έδωσε σύμφωνη γνώμη ώστε να αποφυλακιστούν οι οκτώ κατηγορούμενοι οι οποίοι επί του παρόντος παραμένουν υπό κράτηση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανορθοδοξες μεθόδους» ετοιμάζουν την επόμενη δικονομική κίνηση τους, δηλαδή την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης και μάλιστα να επικαλείται αντίθετες αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση ανάμεσα σε ανακρίτρια και εισαγγελείς αποτυπώνει νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Στις διατάξεις άρσης της κράτησης που εξέδωσε η δικαστική λειτουργός αναφέρει, επικαλούμενη το έγγραφο της ΑΑΔΕ, πως «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις» ζητώντας παράλληλα από την Εισαγγελία να «μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινής κράτησης τους».

Δεν οφείλονται δασμοί και φόροι

 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχαν ανακληθεί και τα οκτώ εντάλματα προσωρινής κράτησης στην υπόθεση: Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», συνήγορος κατηγορουμένου έθεσε το θέμα του αν έχει βεβαίωση στη δικογραφία από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το νόμο ότι οφείλονται δασμοί για την εξαγωγή, νόμιμη η παράνομη, στην Τουρκία. Ακολούθως, εισαγγελέας και ανακριτής απευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανέλαβε να απαντήσει δίνοντας την απάντηση ότι στις εξαγωγές χρυσού δεν πληρώνονται δασμοί όταν οι εξαγωγές γίνονται στην Τουρκία.


Οι δικηγόροι

Οι δικαστικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν ήδη στους δικηγόρους, οι οποίοι δήλωσαν:

- Αλέξης Κούγιας: «Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμή της, μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλειά της, κατάφερε με ερωτήματά της, την απάντηση της ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις. Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως η δικαιοσύνη στραφεί σε βάρος αυτών που δημιούργησαν την φαρσοκωμωδία».

- Δημήτρης Κακόγιαννος: «Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα».

- Επαμεινώνδας Παπαδέας: «Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη».

- Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας: «Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφαλείας. Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ. Κλείνουμε με την εξής φράση: Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό».