ΤΟ BLOG
12/05/2018 17:38 EEST | Updated 12/05/2018 17:38 EEST

Αποφοιτήσατε πρόσφατα; Ετοιμαστείτε να ξεχωρίσετε

Prasit photo via Getty Images

Μόλις τελείωσες το πανεπιστήμιο και έχεις ξεκινήσει δυναμικά την πορεία σου στην αγορά εργασίας; Σίγουρα πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Ωστόσο, μην επαναπαύεσαι. Είναι σημαντικό να το εμπλουτίσεις με αυτό το κάτι παραπάνω που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και θα σε βοηθήσει να είσαι πάντα σε θέση να αναβαθμίζεις την καριέρα σου. Παρακάτω, θα βρεις 4 προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί από νέους πτυχιούχους και έχουν πετύχει:

Χτίσε την onlineπαρουσία σου: Πότε είναι η τελευταία φορά που έψαξες το όνομα σου στο Google; Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη των social media και το γεγονός ότι η εικόνα σου μπορεί να σε οδηγήσει στο ρόλο των ονείρων σου. Αν έχεις ήδη προσδιορίσει το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, ξεκίνα να χτίζεις μία εξειδίκευση γύρω από αυτό και να την προβάλλεις σε τρίτους. Ξεκίνα το δικό σου προσωπικό blog όπου θα μιλάς για θέματα που απασχολούν επαγγελματίες του αντικειμένου και πρότεινε λύσεις. Γράψε για νέες τάσεις και νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τους αναγνώστες σου να γίνουν καλύτεροι. Συμμετείχε ενεργά σε συνομιλίες και κοινότητες που σε ενδιαφέρουν και δείξε αυτά που ξέρεις! Διάλεξε τον τρόπο έκφρασης που σε βολεύει περισσότερο. Ζούμε στην εποχή των video, των podcasts κα. Δεν βρίσκεις χρόνο να γράψεις ένα άρθρο; Επέλεξε έναν άλλον τρόπο. Δεν έχεις χρόνο να δημιουργήσεις ένα δικό σου blog και να το ανανεώνεις τακτικά; Μπορείς να γράφεις τα άρθρα σου, χρησιμοποιώντας μία ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα (π.χ Medium, LinkedIn κα).

Μην φοβάσαι να προτείνεις ιδέες με αξία: Είσαι ένα φρέσκο μυαλό που ξέρει τι γίνεται στον κόσμο και βιώνει τις τάσεις που συμβαίνουν γύρω μας. Παρατήρησε πώς λειτουργεί ο ρόλος σου, το προϊόν ή υπηρεσία, η ίδια η εταιρεία αλλά και ο κλάδος και πρότεινε αλλαγές. Πιθανότατα, θα σκεφτείς ότι μπορεί η ιδέα σου να περάσει απαρατήρητη ή όντως να είναι αξιοπρόσεκτη και δεν θα σου δώσει κανείς την αναγνώριση που σου αξίζει. Και στις δύο περιπτώσεις, προσπάθησες και έδειξες τις γνώσεις σου καθώς και ότι θέλεις να προσφέρεις αξία στην εταιρεία. Η αναγνώριση μπορεί να μην έρθει άμεσα αλλά η προσπάθεια σου θα εκτιμηθεί, ειδικά αν γίνεται σε τακτική βάση. Και σκέψου ότι πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά έχουν προκύψει από ιδέες εργαζομένων. Μπορεί η ιδέα σου να συνεισφέρει σε μία εντυπωσιακή αλλαγή και αυτό αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση.

Δήλωσε συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνέδρια: Μπορεί είτε να αφορούν τον κλάδο σου είτε όχι. Θα αναρωτηθείς «ποιο το νόημα αν δεν αφορούν το αντικείμενο μου;». Είναι σημαντικό να αλληλεπιδράς με άλλους κλάδους και άτομα από άλλα αντικείμενα ώστε να ακούς και εξωτερικές απόψεις. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καινοτομήσεις από το να έχεις μία σφαιρική γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά. Φυσικά, οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια είναι ένας καλός τρόπος να χτίσεις το δίκτυο σου και να ανακαλύψεις κάτι καινούριο που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Για το λόγο αυτό, πάρε μέρος σε διάφορα meet-ups που γίνονται και αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα, εκδηλώσεις που έχουν έστω και ένα στοιχείο που σε ενδιαφέρει και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα απαραίτητα. Πολλές εκδηλώσεις μπορεί να αναφέρονται στην προσωπική σου ανάπτυξη σαν άτομο και αξίζει να τις παρακολουθήσεις.

Διάβασε: «Όσο ζει κανείς, μαθαίνει». Δώσε έμφαση στην ανάπτυξή σου μέσω βιβλίων και άρθρων. Είχες μια νέα ιδέα; Βρες ένα σχετικό βιβλίο ή online άρθρο και δες πώς μπορεί να υλοποιηθεί. Θέλεις να μάθεις κάτι καινούριο; Πλέον μπορείς να βρεις άπειρες σελίδες και blogs που προωθούν σχετικό υλικό. Δέσμευσε τον εαυτό σου να διαβάζει 10 σελίδες από ένα βιβλίο ή ένα άρθρο κάθε μέρα. Μπορείς να το κάνεις όσο είσαι στο δρόμο από το κινητό σου ή το πρωί με τον καφέ σου. Δεν μπορείς 10 σελίδες; Διάβασε 5. Αν το σκεφτείς, αν διαβάζεις 5 σελίδες κάθε μέρα για ένα χρόνο είναι 1825 σελίδες. Αντίστοιχα, αν διαβάζεις ένα άρθρο κάθε μέρα για ένα χρόνο είναι 365 άρθρα. Είναι μία μικρή επένδυση από τον χρόνο σου καθημερινά, η οποία θα σε οδηγήσει σε καλύτερο τρόπο σκέψης, σφαιρική άποψη και ίσως σε νέα «μονοπάτια».

Όλοι οι παραπάνω τρόποι είναι μικρά πράγματα που θα σου προσφέρουν μεγάλη αξία επαγγελματικά και προσωπικά. Ξεκινάς με αυτά και στη συνέχεια, γίνονται τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς. Αναπτύσσοντας τον εαυτό σου και τις δεξιότητες σου, αναπτύσσεις τους συναδέλφους σου και τελικά την ίδια την εταιρεία. Αξιοποίησε την επαγγελματική σου εμπειρία στο μέγιστο, ειδικά σε νεαρή ηλικία και πρόσθεσε τις λεπτομέρειες εκείνες που θα κάνουν το ταξίδι σου μοναδικό ως νέο επαγγελματία.

Sponsored Post