ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2019 07:19 EET | Updated 06/03/2019 08:40 EET

Αποκάλυψη Guardian: Πώς η Amazon χρηματοδοτεί αντιεμβολιαστικά κινήματα

Το ίδρυμα AmazonSmile ξεκίνησε τη δράση του το 2013 και μέχρι στιγμής έχει δωρίσει 125 εκατομμύρια δολάρια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Guido Mieth via Getty Images

Στη χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών που σχετίζονται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα εμπλέκεται η Amazon, μέσω του AmazonSmile Foundation, σύμφωνα με δημοσίευμα που έφερε στη δημοσιότητα ο βρετανικός Guardian.

Μέσω του προγράμματος του AmazonSmileειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός φαίνεται πως δωρίζει χρήματα σε τέσσερις γνωστούς οργανισμούς που τάσσονται κατά του εμβολιασμού. Πρόκειται για τα National Vaccine Information Center (NVIC), Physicians for Informed Consent, Learn the Risk και Age of Autism. Πολλές άλλες οργανώσεις λαμβάνουν χρήματα από την Amazon όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δωρεές της Amazon είναι μονάχα ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο πολλές τεχνολογικές εταιρείες τροφοδοτούν αντίστοιχα κινήματα. Ήδη το Facebook και το YouTube έχουν δεχτεί σκληρή κριτική για την παρουσία  βίντεο που τάσσονται κατά των εμβολίων και απειλούν τη δημόσια υγεία στις πλατφόρμες τους.

Η παραπληροφόρηση άλλωστε συχνά ξεπερνά την επιστήμη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι ΜΚΟ -ειδικά στις ΗΠΑ- παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση των αντιεμβολιαστικών μηνυμάτων. Ομάδες όπως η NVIC και η ACHC προτρέπουν τους γονείς να απαλλάσσουν τα παιδιά τους από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. Άλλες ομάδες προωθούν μηνύματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

jetcityimage via Getty Images

Ο ιστότοπος «Age of Autism» για παράδειγμα που ασχολείται με την «επιδημία του αυτισμού», δημοσιεύει μεταξύ άλλων πολύ συχνά άρθρα για τους κινδύνους του εμβολιασμού ενώ δεν διστάζει να γράψει πως πολλές φορές αυτός ευθύνεται για τον αυτισμό. Μάλιστα η σελίδα παρακινεί τους αναγνώστες να στηρίξουν το περιεχόμενό της ενώ τονίζει πως αν αγοράσουν κάτι από την Amazon, τα χρήματά τους θα διατεθούν υπέρ των σκοπών τους.

Το ίδρυμα AmazonSmile ξεκίνησε τη δράση του το 2013 και μέχρι στιγμής έχει δωρίσει 125 εκατομμύρια δολάρια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Τα κεφάλαια του ιδρύματος προέρχονται απευθείας από την Amazon.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τι ποσά έχουν φτάσει στους οργανισμούς που τάσσονται κατά των εμβολιασμών, ωστόσο εκτιμάται ότι κάθε ένας από αυτούς το 2017 είχε λάβει ποσά που ξεπερνούν τις 100.000 δολάρια.

Η Amazon έχει αποφύγει να σχολιάσει άμεσα τις δωρεές προς τους οργανισμούς κατά των εμβολιασμών, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι από τις δωρεές αποκλείονται ομάδες που «ασχολούνται, στηρίζουν ή προωθούν τη μισαλλοδοξία, το μίσος, την τρομοκρατία, τη βία, το ξέπλυμα χρήματος ή άλλες παράνομες δραστηριότητες».

Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχει συνδράμει στη χρηματοδότηση ενός προσώπου που έχει γίνει γνωστό για τις εκστρατείες του κατά του εμβολιασμού, που ωστόσο δεν δρα σε καθεστώς μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Πρόκειται για τον Λάρι Κουλ.

Ο Κουκ είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Stop Mandatory Vaccination (Σταματήστε τους Αναγκαστικούς Εμβολιασμούς), με δική της σελίδα στο Facebook και μια κλειστή ομάδα που αριθμεί 150.000 μέλη. Μέσα από διάφορες εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες (πουλάει μπλουζάκια, ανεβάζει βίντεο στο YouTube -που τελικά έκλεισε τον λογαριασμό του- κ.λπ.) έχει συγκεντρώσει από το 2015 περίπου 80.000 δολάρια.

Karl Tapales via Getty Images

Να σημειωθεί ότι η Amazon έχει τεθεί στο στόχαστρο και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με την Επιτροπή Πληροφοριών να στέλνει επιστολή στον ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος, στην οποία εκφράζει «ανησυχία για την ενίσχυση και προώθηση μέσω της πώλησης προϊόντων του κινήματος κατά των εμβολιασμών».

Κι όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν πως ο μη εμβολιασμός είναι μια από τις 10 σημαντικότερες προκλήσεις του 2019 για την Υγεία. Η προειδοποίηση ήρθε με αφορμή την αλματώδη έξαρση της ιλαράς, κατά το 2018. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε ποσοστό πάνω από 30%. Περιστατικά ιλαράς αναφέρθηκαν ακόμη και σε χώρες, που μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικές αναφορές.

Με την σημερινή παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ με την περαιτέρω κάλυψη του πληθυσμού, μπορούν να προληφθούν επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι.