ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2018 12:50 EEST | Updated 19/06/2018 13:06 EEST

Βασανιστικό ηχητικό... Ακούστε παιδιά να σπαράζουν επειδή μόλις χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ

 

 «Λοιπόν, εδώ πρόκειται για ορχήστρα. Αυτό που λείπει είναι ένας μαέστρος», τολμά να πει κάνοντας χιούμορ (!) συνοριοφύλακας ενώ δίπλα του μικρά παιδιά σπαράζουν στο κλάμα και εκλιπαρούν για τους γονείς τους από τους οποίους οι αμερικανικές αρχές τα έχουν χωρίσει βίαια. Επαναλαμβάνουν μονάχα «μπαμπά», «μπαμπάκα», «μαμά», «μανούλα». ’Ενα αγοράκι ακούγεται να λέει «Δεν θέλω να απελάσουν τον μπαμπά μου». 

Είναι περίπου 10 και βρίσκονται σε ένα κέντρο κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ. Είναι επίσης μεταξύ  4 και 10 ετών.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν αποχωριστεί πρόσφατα από τους γονείς τους και βρίσκονται υπό κράτηση για λιγότερο από 24 ώρες. 

Πολλά από αυτά κλαίνε τόσο πολύ που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα. 

Το παιδικό κλάμα έχει καταγραφεί στο ηχητικό που δημοσιεύεται στην ProPublica και αποτυπώνει το  έγκλημα που διαπράττει η Ουάσιγκτον στα σύνορα των ΗΠΑ εδώ και δύο μήνες με την επονομαζόμενη «πολιτική μηδενικής ανοχής» του Τραμπ η οποία έχει «ξεριζώσει» περισσότερα 2.300 παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους. 

Καμία λογική.    

Το απόσπασμα ηχογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα από πηγή που ζητά να μην ταυτοποιηθεί. Έπειτα δόθηκε σε μία δικηγόρο για τα ατομικά δικαιώματα και πλέον δημοσιεύεται στην ProPublica. 

Στο σχεδόν 8 λεπτών ηχητικό ακούγεται - ανάμεσα στα παιδικά κλάματα - ένα κοριτσάκι περίπου έξι ετών από το Ελ Σαλβαδόρ το οποίο λέει «Η μανούλα μου μού είπε πως θα πάω με τη θεία μου και εκείνη θα έρθει να με πάρει το συντομότερο δυνατόν».

Η μικρή επιμένει και ικετεύει για ένα τηλεφώνημα, λέει πως έχει απομνημονέυσει τον αριθμό, πως τον ξέρει απέξω. Απευθύνεται σε όποιον εκεί γύρω έχει αφτιά και μπορεί να τη βοηθήσει. 

H ProPublica τηλεφώνησε στον αριθμό που αναφέρει η 6χρονη και πράγματι απάντησε η θεία του.

«Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή μου. Φανταστείτε να σας τηλεφωνεί η 6χρονη ανιψιά σας και να σας λέει ″σου υπόσχομαι θα είμαι καλή αλλά σε ικετεύω βγάλε με από εδώ. Είμαι ολομόναχη». Αυτό που έκανε το τηλεφώνημα χειρότερο ηταν πως - όπως εξηγεί η γυναίκα - δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε. Εκείνη και η 9χρονη κόρη της ζητούν άσυλο από τις ΗΠΑ αφότου μετανάστευσαν στη χώρα δύο χρόνια πριν για τους ίδιους λόγους που έκαναν την 6χρονη και τη μαμά της να φύγουν από την πατρίδα τους.

Κατάγονται από μία μικρή πόλη του Ελ Σαλβαδόρ, την Αρμενία. Η αδερφή της και η ανιψιά της πλήρωσαν έναν διακινητή περίπου 7.000 δολάρια για να τις οδηγήσει μέσω της Γουατεμάλα και του Μεξικό στις ΗΠΑ. 

Η μητέρα της 6χρονης κινδυνέυει να απελαθεί χωρίς την κόρη της. 

σ.σ Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου αφορά στο χθεσινό δημοσίευμα Το δράμα πίσω από τη viral φωτογραφία με το σπαρακτικό κλάμα ενός παιδιού όπου και εκεί περιγράφεται με εικόνες η απάνθρωπη πολιτική του Τραμπ.