ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2020 14:59 EEST

Αποκλιμάκωση στα Ιμαλάια: Απόσυρση κινεζικών στρατευμάτων, λέει η Ινδία

Η Κίνα αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή κοντά στην πρόσφατη πολύνεκρη σύγκρουση, σύμφωνα με ινδικές πηγές.

ASSOCIATED PRESS

H Κίνα άρχισε να αποσύρει στρατεύματα από διαφιλονικούμενο τμήμα των συνόρων της με την Ινδία τη Δευτέρα, ανέφεραν ινδικές κυβερνητικές πηγές, μετά από σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών τον προηγούμενο μήνα όπου σκοτώθηκαν 20 Ινδοί στρατιώτες.

Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες συγκρούονταν για ώρες με ραβδιά και ρόπαλα τη νύχτα της 15ης Ιουνίου, με κάποιους να βρίσκουν τον θάνατο πέφτοντας στα παγωμένα νερά του ποταμού Γκαλβάν στα δυτικά Ιμαλάια. Η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα εάν υπέστη απώλειες. Οι ινδικές απώλειες ήταν οι υψηλότερες στα σύνορα μέσα σε διάστημα άνω των 50 ετών, σε μια δραματική κλιμάκωση που οδήγησε σε εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Τη Δευτέρα οι κινεζικοί δυνάμεις εθεάθησαν να ξεστήνουν σκηνές και κτίρια σε περιοχή της κοιλάδας Γκαλβάν, κοντά στο μέρος όπου έλαβε χώρα η πρόσφατη σύγκρουση, ανέφεραν ινδικές κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Εθεάθησαν επίσης οχήματα να αποχωρούν από την περιοχή, καθώς και από άλλες δύο διαφιλονικούμενες ζώνες, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα όπλα της πολύνεκρης σύγκρουσης Ινδών και Κινέζων στρατιωτών στα Ιμαλάια

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντοβάλ, και ο Γουάνγκ Γι, ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Κίνας, είχαν μια «ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων» την Κυριακή σχετικά με τα σύνορα, σύμφωνα με ενημερώσεις από τις δύο χώρες τη Δευτέρα. Και οι δύο πλευρές είπαν πως συμφώνησαν σε σημαντική απεμπλοκή στρατευμάτων. Η Ινδία σημείωσε επίσης πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σεβαστούν την υπάρχουσα Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου σχετικά με θέσεις κατά μήκος του διαφιλονικούμενου τμήματος των συνόρων. Η αναφορά αυτή δεν υπήρχε στην κινεζική ενημέρωση.

Ερωτηθείς εάν η Κίνα είχε αποσύρει εξοπλισμό από την κοιλάδα Γκαλβάν, ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, είπε πως και οι δύο πλευρές λάμβαναν «αποτελεσματικά μέτρα για την απεμπλοκή και αποκλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα».