22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
07/02/2020 07:17 EET

Απόβαση στον κόκκινο πλανήτη: Ετσι θα είναι η ζωή στον Αρη

Σκηνές από τα προσεχώς.

Clouds AO and SEArch

Το διάστημα εξάπτει για πολύ καιρό τη φαντασία μας. Συγγραφείς, επιστήμονες και σχεδιαστές έχουν οραματιστεί με ποικίλους τρόπους το μέλλον του ανθρώπου σε απομακρυσμένους πλανήτες.

Ο Αρης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης, καθώς είναι ο πιο κατοικήσιμος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα μετά τη Γη. Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να γίνει ο επικοισμός του ανθρώπου στον κόκκινο πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες και έρευνες, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό μιας ανθρώπινης αποικίας στον Αρη.

Από τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατοικίες πάγου μέχρι βιοδιασπώμενους πύργους από μύκητες και προσομοιώσεις οικότοπων, οι προτάσεις αυτές μπορεί να φαίνονται υπερβολικές, αλλά η SpaceX ήδη έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για την έναρξη εποικισμού του Αρη και τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε επιτυχώς μια δοκιμή της λειτουργίας του διαστημόπλοιου Crew Dragon - το τελευταίο βήμα πριν από μια δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα.

Μέχρι σήμερα, η διαστημική αρχιτεκτονική έχει επικεντρωθεί κυρίως στη μηχανική, με επίκεντρο έργα όπως οι διαστημικοί σταθμοί ή οι εξερευνητικές αποστολές στον Αρη, που ανατέθηκαν σε παγκόσμιους διαστημικούς οργανισμούς όπως η ESA (Ευρώπη) ή η NASA (ΗΠΑ). Αλλά τα τελευταία χρόνια, ένα όλο και ευρύτερο φάσμα επαγγελματιών εντάχθηκαν στην πρόκληση του σχεδιασμού των εξωγήινων αποικιών - η νέα διαστημική πρόκληση του 21ου αιώνα.

Αρχιεκτονικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί εργάζονται για τον σχεδιασμό «βιώσιμων και ρεαλιστικών μοντέλων» προσομοίωσης της ανθρώπινης ζωής στο αρειανό τοπίο.

Οι μακέτες, τα σχέδια και οι εικόνες, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακές.

 

Qingshan Wu
AI SpaceFactory
Xiaomi
Clouds AO and SEArch
Clouds AO and SEArch
SpaceX
AI SpaceFactory
Qingshan Wu
Qingshan Wu
Ed Reeve
Al SpaceFactory
Al SpaceFactory
SpaceX
Bjarke Ingels Group
Karim Moussa, Warith Zaki, Amir Amzar, Nasril Zarudin
AI SpaceFactory
SpaceX
Xiaomi
Qingshan Wu

Πηγή: Archdaily